
Geçtiğimiz günlerde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyondaki artışın, Ağustos ayı işsizlik rakamlarını da arttırması bekleniyor.
İŞSİZLİK ORANI YÜKSELECEK
Sözcü’nün haberine göre; TOBB’a bağlı Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) TÜİK’in önümüzdeki hafta açıklayacağı ağustos ayı işsizlik oranının 0.2 puan artışla yüzde 10.9’a yükseleceğini hesapladı.
SPM’ye göre bu dönemde tarım dışı işsizlik de 0.3 puan artarak yüzde 13.3’e çıkacak. SPM araştırmacısı Pınar Kaynak, işsizlikteki artışın gerekçesini açıklarken, işsizliği etkileyen önemli 4 göstergenin birden gerileme yönünde olmasının, işsizlik verisinin 0.2 puan artacağı yönündeki tahminlerini desteklediğini bildirdi.
5 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK
SPM, 15 Kasım’da açıklanacak ağustos dönemi mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0.2 puan azalarak yüzde 13.2 seviyesine inmesini tahmin ederken, istihdam oranının 0.1 puan azalarak yüzde 47.9 düzeyinde gerçekleşmesini, sanayi istihdamının ise 5 kişi azalarak 5 milyon 357 bin kişi seviyesine düşeceğini öngördü.
SPM raporunda, “16 Ekim’de açıklanan Temmuz 2017 dönemi işsizliği beklentilerimizi de aşan bir oranda artışa geçmiştir. İşsizlik oranı 0.5 puan artarak yüzde 10.7 seviyesine ulaşırken, tarım dışı işsizlik oranı 0.8 puan artarak yüzde 13 seviyesini görmüştür” ifadelerine yer verildi.
İŞSİZLİK AĞUSTOS’TA DEVAM EDECEK
SPM Raporunda son olarak: “İşsizlikte temmuz döneminde yeniden kendini gösteren artış eğiliminde hızını keserek de olsa ağustos döneminde devam etmesi beklenmelidir. Ağustos döneminde yatırım malları ithalatı yüzde 6, ara malları ithalatı ise yüzde 13 oranında azalmıştır.
Diğer yandan sanayi üretim endeksi 3.9 puan azalırken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi 0,1 puan azalmıştır. Dolayısıyla, tüm bu gelişmelerin ağustos dönemi işgücü verilerine yansıması doğaldır. Nitekim, yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir. Genel işsizlik oranı ve tarım dışı işsizlik oranında Kasım 2012’den bu yana süregelen artış eğilimi devam etmektedir.” tespiti yer aldı.
KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA