
Taşeron işçilerin kadroya geçişleri için başvurular bugün sona eriyor. Kadroya geçen taşeron işçiler kadroya geçmenin sevincini yaşarken kıdem tazminatı haklarının ne olacağı konusu merak ediliyor.
Taşeron işçilerin merak ettiği konulardan biri de kıdem tazminatlarında hak kaybının yaşanıp yaşanmayacağı. Bu kapsamda, taşeron işçilerden hep aynı kamu kurumunda çalışanlar veya farklı kamu kurumunda olmakla birlikte aynı alt işverene bağlı çalışanların kıdem tazminatında hak kaybı olmayacak.
2014 Yılında Düzenlendi
Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kanun hükmünde kararnamede (KHK) kıdem tazminatıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. 2014 yılında taşeron işçilerin kıdem tazminatı hakları çıkarılan kapsamlı torba kanunla düzenlendi.
11 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de 6552 sayılı torba kanunla 4857 sayılı İş Kanunu’nun 112. maddesine eklemeler yapıldı. Söz konusu değişiklikle birlikte 8 Şubat 2015 tarihinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetmelik yayımlandı.
Hak Kaybı Yaşanmayacak
Söz konusu yönetmelik kapsamında, taşeron işçilerin kıdem tazminatının nasıl ödeneceği, herkesin kendi durumuna göre değiştiği belirtildi. Ayrıca yönetmelikte, taşeron firmanın değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatı konusunda hiçbir hak kaybı olmayacağı belirtildi.
Gazete Habertürk’ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça’nın haberine göre, söz konusu kişilerin kuruma kıdem tazminatları, o kurumda işe ilk başladıkları tarih dikkate alınarak emekli oldukları veya işten ayrıldıkları tarihte hesaplanarak, kadroya geçtikleri kamu kurumu tarafından ödeme yapılacak. Bu kapsamda önemli olan ise, işten ayrıldıklarında iş sözleşmesinin “Kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde” sona ermesi.
10 Eylül 2014 Öncesi Feshedilenler
11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren taşeron işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili yasal düzenleme nedeni ile iş sözleşmesi 10 Eylül 2014 ve daha önce feshedilenler kıdem tazminatı hakkından yararlanamayacak.
Bu kapsamda kadroya geçirilen işçiler kesintisiz kamuda çalışmaya devam etmişlerse, 10 Eylül 2014 tarihinden önce kamu kurumlarında çalıştıkları süreler için de kıdem tazminatı almaya hak kazanacak.
En Az 1 Yıl Çalışma Koşulu Yerine Getirilmeli
Taşeron işçilerin kıdem tazminatı alma koşulları diğer işçilerle aynı şekilde belirlendi. Bununla birlikte kıdem tazminatına hak kazanmak için en az 1 yıl çalışma koşulunu yerine getirmeleri gerekiyor.
Ayrıca çalışılan iş yerinden haklı nedenle istifa, askerlik, emeklilik, işe giriş tarihinden itibaren 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrıldıklarında da tazminat alma hakkına sahip.
Eğer işveren, işverenin, haklı bir nedenle işten atması durumunda ise kıdem tazminatı ödemesi gerçekleştirilmez.
Güvenlik Soruşturmasından Geçemeyenler
Taşeron işçiler kadroya alınırken, güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Ayrıca bir de sınava tabi tutulacak. Bu kapsamda sınavdan geçemeyen veya güvenlik soruşturmasından geçemeyenler kadroya alınmayacak.
Bu nedenden dolayı kadroya alınmayan kişilerin iş sözleşmeleri “kıdem tazminatına hak kazanacak” şekilde sona erdirilirse, tazminat alabilmeye hak kazanacak. Bu durumun dışında tazminat almaya hak kazanamayacak.
Özelde Devam Edenler
Taşeron işçilerin tazminatının hesaplanmasında, daha önce kıdem tazminatı ödenmiş süreler dikkate alınmayarak, aynı kıdem süresi için bir defadan fazla tazminat ödemesi gerçekleştirilmeyecek.
Taşeron işçiler, aynı taşeron firmaya bağlı kamu kurumlarında çalıştıktan sonra özel sektörde devam ederse iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermişse mağduriyet yaşamayacak.
Kamupersoneli.net – ANKARA