Adalet Personeli

Adalet Bakanlığı'ndan Uzlaştırmacı Asgari Ücret Tarifesine İlişkin Duyuru

Adalet Bakanlığı, 2018 yılı uzlaştırmacı asgari ücret tarifesinde geçerli olacak ücretlere ilişkin bir duyuru yayımladı. Bakanlık tarafından yayımlanan basın açıklamasında, konu ile ilgili olarak Resmi Gazete’de yayımlanan karar yayınlandı. 

ADALET BAKANLIĞI’NDAN UZLAŞTIRMACI TARİFESİNE İLİŞKİN DUYURU

Bakanlığın web sayfası üzerinden yayımlanan basın açıklamasında, Resmi Gazete’nin 5 Ocak tarihli sayısında yer alan karar paylaşıldı. Resmi Gazete’de yer alan karara göre, tarifenin amacının soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen uzlaştırmacılara ödenecek ücretlerin usul ve esaslarının belirlenmesi olduğu aktarıldı. Söz konusu duyuruda ayrıca, uzlaştırmacı ücreti belirlenirken şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin yaşı, eğitimi, sosyal ve ekonomik durumu gibi belirgin farklılıkların değerlendirildiği ve tarafları uzlaştırmadaki becerisi, süreçte gösterdiği gayret, taraf sayısı, uyuşmazlığın kapsam ve niteliği dikkate alındığı aktarıldı. 

Adalet Bakanlığı’nca paylaşılan karara göre, uzlaştırmacı giderlerinin ödenmesinde de bazı usul ve esaslar dikkate alınır. Buna göre, uzlaştırmacı tarafından zorunlu yol giderleri dâhil olmak üzere yapılan masraflar, bu Tarifenin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirlenen miktarın alt sınırını geçmeyecek şekilde ayrıca ödenir. 

ÜCRET TARİFESİ

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre uzlaştırmacı ücretlerinde belirlenen fiyat tarifesi şu şekilde oluştu. Uzlaştırma sürecinin teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması hâlinde; 114-171 TL ödenir.

Uzlaştırma sürecinin olumlu sonuçlanması halinde; 2-3 kişinin uzlaştırılması durumunda 342-456 TL,  4-6 kişinin uzlaştırılması durumunda 456-570 TL,  6-10 kişinin uzlaştırılması durumunda 570-684 TL, 10 ve daha fazla kişinin uzlaştırılması durumunda 684-798 TL ödenir.

Uzlaştırma sürecinin olumsuz sonuçlanması hâlinde; 2-3 kişinin taraf olması durumunda 171-228 TL, 4-6 kişinin taraf olması durumunda 228-285 TL, 6-10 kişinin taraf olması durumunda 285-342 TL, 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 342-399 TL arasında ücret ödenir.