Adalet Personeli

Adalet Bakanlığı Yurt Dışı Teşkilatı Mesleki Yeterlilik Sınav Duyurusu Yayımlandı

Adalet Bakanlığının resmi web adresi üzerinden bir duyuru yayımlandı.

Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan duyuruda yurt dışı teşkilatı adalet müşavirliği kadroları için mesleki yeterlilik sınavı hakkında bilgilendirme yapıldı. Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan duyuruda mesleki yeterlilik sınav başvurularının 04/06/2018 – 11/06/2018 tarihleri arasında alınacağı ifade edildi.

ADALET BAKANLIĞINDAN YAYIMLANAN DUYURU

1- 2 Aralık 2014 tarihli ve 6572 sayılı “Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 2992 sayılı “Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun”a eklenen 25/A maddesiyle Bakanlığımıza yurt dışı teşkilatı kurma yetkisi verilmiştir.

13 Aralık 1983 tarihli ve 189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, 16/09/2017 tarihli ve 30182 sayılı Resmi Gazetede neşredilen 2017/10721 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Adalet Bakanlığının yurt dışı teşkilatı olarak 17 adet adalet müşavirliği kadrosu kurulmuştur. 

2- Bakanlığın yurt dışı adalet müşavirliği kadroları için mesleki yeterlilik sınavı yapılacaktır. 

3- Başvuranların başarılı sayılabilmeleri için 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 25/A maddesi ve Komisyon tarafından alınan 01/06/2018 tarihli sayılı karar uyarınca son başvuru tarihi itibarıyla aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:

a) Hâkimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az beş yıl süre ile görev yapmak.
b) Yabancı dil bilgisi yeterliliğine sahip olmak. 
c) Kınama veya daha ağır bir disiplin cezası almamış bulunmak.
ç) Komisyon tarafından yapılan sözlü sınavda başarılı olmak.

4- Yabancı dil bilgisi yeterliliğinin tespitinde; kişilerin öncelikle görev yapacağı devletin resmî dilini veya İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birini iyi derecede bilmesi şarttır. Yabancı dil bilgisi yeterliliği için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az yetmiş puan veya dil yeterliliği bakımından ÖSYM Başkanlığı tarafından buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olunması zorunludur. Yabancı dil bilgisi yeterliliği belgelerinin, son başvuru tarihi itibarıyla geriye dönük olmak üzere üç yıllık süre içinde alınmış olması gereklidir.

5- Adaylar başvurularını, 04/06/2018 – 11/06/2018 tarihleri arasında ekte yer alan başvuru formu (Ek-1) ile birlikte doğrudan Personel Genel Müdürlüğüne şahsen veya bağlı bulundukları Adli veya İdari Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonları aracılığıyla yapacaklardır. 

6- Anayasa Mahkemesinde görev yapanlar Anayasa Mahkemesi Başkanının; Yargıtay ve Danıştay’da görev yapanlar ilgisine göre bağlı bulundukları daire başkanlarının veya Yargıtay    ya da Danıştay Genel Sekreterinin; Uyuşmazlık Mahkemesinde görev yapanlar Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanının; Hâkimler ve Savcılar Kurulunda (HSK) görev yapanlar ilgisine göre HSK Genel Sekreteri veya Teftiş Kurulu Başkanının; Bakanlık merkez teşkilatında görev yapanlar birim amirlerinin; Türkiye Adalet Akademisinde görev yapanlar Türkiye Adalet Akademisi Başkanının; diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar bağlı bulundukları birim amirlerinin uygun görüşleri ile başvuracaklardır.

7- Başvuruda bulunanların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları Komisyonca incelenecek ve sınava katılmaya hak kazananlara ilişkin liste 12/06/2018 tarihinde www.pgm.adalet.gov.tr internet adresinden ilân edilecektir.

8- Sınav; sözlü olarak yapılacak olup, 30/05/2018 tarihli Bakan Oluru ile kurulan Komisyon tarafından 13/06/2018 günü, Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü Toplantı Salonunda, saat 09.30’da başlayacaktır. 

9- Sınavda, adayların sınav konuları bilgisi ile atanacakları görevin gerektirdiği niteliklere ve temsil yeteneğine sahip olup olmadıkları da göz önüne alınacaktır.

10- Sınav değerlendirme konuları ve puan değeri aşağıdaki şekilde olacaktır:

a) Sınav konuları bilgisi (50 puan),
b) Atanacağı görevin gerektirdiği nitelik (30 puan),
c) Temsil yeteneği (20 puan).

11- Sınavda sorulacak sorulara ilişkin konular aşağıdaki şekilde olacaktır:

a) Uluslararası adlî iş birliği (adlî yardımlaşma, suçluların iadesi, soruşturma, kovuşturma ve infaz devri, hükümlü nakli),
b) Uluslararası kuruluşlar (BM, AK, AB, AGİT),
c) OECD, GRECO, FATF, G20.

12- Atanacakları görevin gerektirdiği niteliklerin tespitinde; mesleki tecrübe, mesleğinde gösterdiği üstün başarı ile adalet müşavirliği görevinde yararlı olacağı kanaati, yabancı dil bilgisi yeterliliği, meslekî ve uluslararası hukuk alanındaki akademik çalışmalarına ilişkin diğer bilgi ve belgeler dikkate alınacaktır.

13- Temsil yeteneğinin tespitinde; güncel ve kültürel konular, protokol bilgisi, kültürel farkındalık, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu ve uyum kabiliyeti gibi nitelikler aranacaktır.

14- Sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve başarılı sayılmak için, 100 üzerinden verilen notların aritmetik ortalamasının 70 veya daha yukarı olması şartı aranacaktır.

15- Sınav sonucu www.pgm.adalet.gov.tr internet adresinde ilân edilecektir. Bu ilân tebliğ hükmündedir.

16- Komisyonca yapılan değerlendirme sonucunda başarılı sayılanların sınav sonuçları üç yılı aşmamak üzere bir sonraki sınava kadar geçerlidir.