Adalet Personeli

2017’de Hukuk Mezunlarına Yönelik Hangi Çalışmalar Yapılacak?

Hukuk mezunlarının istihdamına yönelik yasal düzenlemelerin 2017 yılında yapılması bekleniyor. Bütçe görüşmeleri sırasında hukuk mezunlarına yönelik öğrenim süresi, avukatlık kanunun değiştirilmesi, YSK teşkilat kanununun çıkarılması gibi birtakım çalışmalar yapılacak.


Hukuk Eğitimi Uzatılacak

Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ hukuk eğitimine ve istihdamına yönelik olarak  “Hukuk eğitimi konusunda da YÖK’le beraber son derece önemli bir çalışmayı yürüttüğümüzü ifade etmek isterim. Eğitimin süresinin uzatılması, müfredatın değiştirilmesi ve pek çok yeniliği içeren çok önemli bir reformu inşallah YÖK’le beraber hayata geçirmeyi planlıyoruz. Zira, hukuk fakültelerinin mezun ettiği öğrencilerin en büyük istihdam edicisi Adalet Bakanlığıdır. Bizim alanımız olmasa bile bizim bu alanda YÖK’le müşterek çalışmamız gerektiğine biz inanıyoruz. Bu konuyla ilgili toplantılar yaptık ve ciddi kararlar aldık, bir komisyon oluşturduk; komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Hâkim, savcı ve avukat sınavları, stajları ve bu konularda da çok önemli değişiklikleri önümüzdeki yıllar içerisinde getireceğiz. Buradan avukatlarla ilgili sınav uygulamasını da 2017 yılı içerisinde Avukatlık Kanunu’nda yapacağımız düzenleme kapsamında getireceğimizi ifade etmek isterim. Ancak, bir şeyin altını burada çizmekte fayda görüyorum: Şu anda hukuk fakültelerinde öğrenci olanların mükteseplerini koruyarak bunu yapacağız. Yeni kazanacaklar bakımından burada herhangi bir kayıp söz konusu olmayacaktır.” şeklinde açıklamalar yapmıştır.

YSK Müdürleri Hukuk Mezunu Olacak

Bakan BOZDAĞ, Yüksek Seçim Kurulu teşkilat kanunu çıkartacaklarını belirterek  “Şu anda Türkiye Yüksek Seçim Kurulunun bir teşkilat kanunu yok, teşkilat kanunu olmayan bir Yüksek Seçim Kurulumuz var. Şimdi, hiçbir şey yok, personelle ilgili de bir şey yok. Şu anda biz Bakanlık olarak Yüksek Seçim Kuruluyla beraber bir Yüksek Seçim Kurulu teşkilat kanunu çalışması yürütüyoruz. Esasında 24’üncü Dönemde biz başlamıştık ama araya giren seçimler nedeniyle… Hatta orada partilerin Yüksek Seçim Kurulunda temsilcileri var, onların da katkıları oldu. Şimdi biz Bakanlık olarak üzerinde çalışıyoruz ve bu çalışmayı önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunacağız ve orada seçim müdürlerinin hukuk fakültesi mezunu olması şartını getiriyoruz, müdür yardımcıları da hukuk fakültesi mezunu olacak. Seçim müdürleri için rotasyon getiriyoruz. Bir seçim müdürü aynı yerde iki defa seçim yapmayacak. Herkes rotasyona tabi olacak ve orada bir teşkilatta neler lazımsa onları da kuran düzenlemeler var. Son aşamaya geldik. Biz bunları Meclisin gündemine getireceğiz. “ şeklinde açıklamalar yapmıştır.

Zeki KARA / Kamupersoneli.net – Özel Haber