Adalet Personeli

Feyzioğlu: "Cumhurbaşkanı'nın Arkasında Durduk, Durmaya Devam Ederiz ! Ama…"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, devletin birliği için, Cumhurbaşkanı’nın arkasında durduklarını belirterek, “Durmaya da devam ederiz. Ama kuvvetler birliği algısı yaratılması, devletin birliğine zarar verir. O nedenle bunun yanında değiliz.” dedi.


Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Artvin’de konvoyuna yönelik saldırı nedeniyle geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun TBMM’deki makamında gerçekleşen görüşmenin ardından Feyzioğlu, gazetecilerin yarınki adli yıl açılış törenine katılıp katılmayacağına ilişkin sorularını yanıtladı.

Feyzioğlu, 70 baro başkanıyla birlikte külliyeye giderek, devletin birliğinin arkasında dimdik durduklarını tüm dünyaya ilan ettiklerini söyledi. Feyzioğlu, 15 Temmuz’un bir işgal hareketi ve rejime yönelik olduğunu belirterek, “Nasıl ki siyasi liderler külliyeye giderek aynı irade beyanında bulunmuşlardı, nasıl ki Yenikapı’da aynı irade ortaya konmuştu, bu iradeyi bir de biz avukatlar, barolar, Barolar Birliği olarak koyduk.” ifadesini kullandı.

Adli yılın külliyede açılmasının, hem iç hem dünya kamuoyuna kuvvetlerin birleştiği görüntüsü vereceğini savunan Feyzioğlu, bundan rahatsızlık duyduklarını bildirdi. Bunun, Türkiye’ye zarar vereceğini ileri süren Feyzioğlu, Türkiye’de  terör örgütüne yönelik yürüyen soruşturmaların, davaların, bağımsız, tarafsız şekilde yürütülüğünü dünyaya anlatmanın mümkün olmayacağını söyledi.

-“Yerini konuşacağımıza içeriğini konuşalım”

Feyzioğlu, şöyle devam etti:

“Önce yapılması gereken, yargının tarafsızlığını, bağımsızlığını, adil yargılama yapabilirliğini gölgeleyen düzenlemelerin anayasadan çıkartılması, büyük uzlaşıyla, anayasanın yıllardır arzu ettiğimiz şekilde değiştirilmesi. Bu yapıldıktan sonra herşey oturulur, tekrar konuşulur. Ama bugün külliyede yapılacak bir açılış, korkarız ki yürümekte olan soruşturmalar başta olmak üzere, Türkiye’de hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesinin, daha da fazla sorgulanmasına neden olur. Bunu polemik konusu yapmayı doğru bulmuyoruz. Sayın Yargıtay Başkanı, Adalet Bakanı, Sayın Başbakan da iletişim kanallarını açarak, düşüncelerini aktardılar. Türkiye’nin bu kadar önemli sorunları varken, bunun bir polemik konusu yapılmak yerine, yargının bağımsız ve tarafsız hale getirilerek, sorunun kökten çözülmesi lazım. Yoksa biz burada yerini konuşuyoruz, yerini konuşacağımıza gelin içeriğini konuşalım ve çözelim. “

Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında, açılışın “Acaba bu külliyede olabilir mi?” diye gündeme getirildiğinde, kendilerinin de “Niçin TBB’nin kongre merkezinde olmasın, gelin bu defa da orada olsun.” dediklerini ifade etti.

– “Türkiye’nin gerginliğe ihtiyacı yok”

Türkiye’nin bu polemikle kaybedecek zamanının olmadığına değinen Feyzioğlu, Türkiye’nin, kuvvetler ayrılığını bir an önce tartışmasız şekilde hayata geçirmesini istedi.

Fezyioğlu, “Anayasa öyle değişiklikler yapılır, öyle farklı düzenlemeler gelir ki hiçkimsenin, yargıya telkin, tavsiyede bulunması imkansız hale getirilir. O zaman adresin ne önemi var. Ama bugün öyle değil. Gelin birlikte bunları düzeltelim, ondan sonra hepimizin adresin ne önemi var diyelim.” diye konuştu.

Magna Carta’nın, yargının bağımsızlığına toz konmasın diye İngiliz Kralı’nın sarayında değil, bir arazide imzalandığını, bu nedenle tarihe geçtiğini vurgulayan Feyzioğlu, kendilerinin de tarihe geçecek adımlar atmaları gerektiğini belirtti.

Feyzioğlu, alternatif bir tören yapıp yapmacaklarına yönelik soruya, şu yanıtı verdi:

“Türkiye’nin, bir gerginliğe ihtiyacı yok. Türkiye’nin çözüme ihtiyacı var. Geçen yıl alternatif açılışımızı yaptık, doğru mesaj verdik. Ama Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durum, bir alternatif açılışla meşgul olmak değil, sorunları çözmek. Sorunumuz; mutlaka yargıyı kimsenin müdahale edemeyeceği şekilde bağımsız, tarafsız kılma. Burada somut bir müdahaleden söz etmiyorum. Müdahale edilebilir olması dahil, yargıda kabul edilemez. Bugünkü anayasamız, iktidarın müdahalesine açık kapılar bırakıyor. Bundan milletçe hepimiz zarar görüyoruz. Devletin birliği için elbette, devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanı’nın arkasında durduk ve durmaya devam ederiz. Ama kuvvetler birliği algısı yaratılması devletin birliğine zarar verir. O nedenle bunun yanında değiliz.” 

AA
KAMUPERSONELİ.NET