Akademik Personel

Akademisyenlere 1 Yıl Ücretli İzin Uygulaması Geliyor !

Üniversitelerdeki öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak amacıyla, bütün devlet üniversitelerinde, öğretim üyelerinin 75 yaşına kadar çalışabilmesinin önü açılıyor. Ayrıca 6 yıl çalışan akademisyenlere 1 yıl ücretli izin uygulaması da Türkiye’ye geliyor. Akademisyenlerin 75 yaşına kadar çalışabilmesi hakkı daha önce sadece 2006’dan sonra kurulan 41 üniversiteye tanınmıştı.

Konu ile ilgili olarak Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç bir basın toplantısı düzenledi. Gazete Habertürk’ten Fatmanur Boylu’nun haberine göre basın toplantısında YÖK Başkanı Yekta Saraç YÖK Kanunu ile ilgili 11 maddelik teklifin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırlıklarını yürüttüğü Üretim Reformu Paketi Üretim Reformu Paketi’ne dahil olduğunu belirtti. Ayrıca YÖK Başkanı Yekta Saraç açıklamasında “Bu maddeler aslında yükseköğretimde sessiz bir devrimdir” ifadelerine yer verdi.

YÖK KANUNU 11 MADDELİK TEKLİFİ

1- Kalite Kurulu’nun kurulması: YÖK’ün almış olduğu kararların sonuçlarını değerlendirmesi bu kurul tarafından gerçekleştirilecek. YÖK’ün çıktı kontrolü ve akreditasyon yetkileri bu kurula devredilecek.

2- Yüksek öğretim kurumlarında misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma süreçlerinin değerlendirilmesi Kalite Kurulu’nca yapılacak.

3- Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu: Kurul ile YÖK’ün kontenjan planlaması diğer paydaşların da görüşleri alınarak daha rasyonel ve katılımcı bir şekilde yapılabilecek.

4- Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu: Bu kurulla meslek yüksekokullarının ve bu okullardaki programların iyileşmesine ve geliştirilmesine katkı sağlanacak. Kurulda iş dünyası temsilcileri de yer alacak.

5- Meslek yüksekokullarının organize sanayi bölgelerinde açılması teklif ediliyor.

6- İşyeri odaklı eğitimin teşvik edilmesi: Fen ve mühendislik programlarında 1 yarıyıl süresince işyerinde eğitim yapılması teşvik edilecek. Üniversite ve iş dünyası birlikteliği gerçekleştirilecek. Öğrenciler maddi açıdan da desteklenecek.

7- Bilimsel araştırma projelerinde görev alacak tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs verilecek.

8- Emekli öğretim üyeleri, ilgili bölümün ihtiyacı ve üniversitenin talebi üzerine 75 yaşına kadar çalışabilecek.

9- Teknoloji transfer ofisi: Sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurulabilecek. Bu şekilde üniversiteler ile iş dünyası işbirliği geliştirilecek.

1 YIL ÜCRETLİ İZİN

Yukarıda belirtilen teklif ile Akademisyenin maaşı devam ederken üniversitenin izni ile proje amaçlı yurtiçi veya yurtdışında üniversite veya araştırma merkezlerinde faaliyette bulunabilme imkanı sağlanacak. Bu kapsamda akademisyenlere her 6 yılda artı 1 yıl araştırma izni verilecek.

Doktora sonrası araştırmacı istihdamı (POST-DOC) Üniversitelere doktora sonrası araştırmacı istihdam etme hakkı da veriliyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA