Akademik Personel

YÖK'ten Akademik Personel Atamaları Hakkında Üniversitelere İkinci Yazı

Resmi Gazete’de yayımlanan 17 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde öğretim elemanı atama işlemleri hakkında çeşitli değişiklikler yapılmıştı. 

Öğretim elemanı atamaları ile ilgili olarak yapılan düzenlemeye ilişkin maddede “Öğretim elemanı kadrolarına, devlet yükseköğretim kurumları bünyesindeki birimler, önlisans, lisans ve lisansüstü programların sayısı, niteliği ve öğrenci sayıları ile yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan norm kadro yönetmeliğine göre ilgili devlet yükseköğretim kurumunca atama yapılır.” ifadelerine yer verildi.

Bu düzenleme kapsamında norm kadro yönetmeliği 60 gün içinde yürürlüğe konulacak. Bu yönetmelik yürürlüğe girene kadar yükseköğretim kurumlarına atama yetkisi verildi.

Bu konu hakkında YÖK tarafından üniversitelere bir yazı gönderilmişti. Gönderilen yazıda bu hükümler çerçevesinde istisnai durumlar dışında atama yapılmaması istenmişti.

Tüm bunların yanı sıra YÖK tarafından daha önceden gönderilen yazı revize edildi. Revize edilen yazı yeniden üniversitelere gönderildi. Üniversitelere gönderilen yazıda öğretim elemanı kadrolarının ilan ve atama işlemlerinin nasıl yapılacağı belirtildi. Yazının detaylarını kamupersoneli.net olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz…

YÖK’TEN ÜNİVERSİTELERE GÖNDERİLEN YAZI

YÖK'ten Akademik Personel Atamaları Hakkında Üniversitelere İkinci Yazı

YÖK tarafından gönderilen yazıda atama işlemleri hakkında bazı ifadelere yer verildi. Buna göre Yükseköğretim Kurulunun izni olmadığı sürece üniversitelerin atama yapacağına dair yetki mülga olduğundan izinli veya izinsiz her ne durumda olursa olsun norm kadro yönetmeliği yayımlanana kadar mevcut serbest öğretim üyesi kadrolarına ilan edilmesi kapsamında tama yapılacaktır.

Bunun yanı sıra ilan edilebilecek kadrolar ilgili anabilim dallarında boş bulunan kadrolar olabilecektir. İhtiyaç duyulan kadronun başka bir anabilim dalına aktarılarak ilan edilebilmesi için yetki Yükseköğretim Kuruluna verilmiştir. Bu bakımdan, kadro aktarma işlemleri yine YÖK tarafından yapılacaktır.

“Öğretim Görevlisi” veya “Araştırma Görevlisi” kadrolarının ilan edilebilmesi için “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in 8 nci maddesinde yer alan “78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesine göre kullanma izni verilen öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları, Yükseköğretim Kurulunun internet sitesinde yayınlanmak üzere rektörlükçe Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.” ifadesinde geçen ve mülga olan 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yönetmelikten çıkartılarak mevcut fiili duruma uygun olarak yakın zamanda düzenleme yapılması beklenmektedir. Bu yönetmelik değişikliğinden sonra kadrolar ilan edilebilecektir.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. muhtemelen hitit üniversitesi ve istanbul üniversitelerinde ki kadrolar kontenjan dahilinde akraba, yakını ve,eşi,dostu ile doldurulduğu için böyle karar almışlar böyle sınavsız kontenjanla işe yerleşenler atama bekleyen işsiz ne kadar insan varsa hepsinin vebalini aldıklarını unutmasınlar.akrabalık ve torpil yerine liyakat, tüm kurumlarda esas alınmalı