Ales

ÖSYM Başkanı Özer: ALES'e Ek Olarak Yılda İki Defa da e-ALES Yapılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın resmi internet sayfasında ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ile ilgili açıklamaları yayımlandı.

ÖSYM tarafından yayımlanan açıklamalarda yılda iki defa düzenlenen ALES’e ek olarak iki defa da e-ALES düzenleneceği açıklandı. Ayrıca ÖSYM Başkanı Özer’in açıklamalarında ALES’in 81 şehirde yapılacağı açıklamasıyla birlikte sınav tarihlerine ilişin de bilgiler yer aldı.

YILDA İKİ DEFA E-ALES YAPILACAK

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, ALES ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) ilave olarak 2018 yılından itibaren yılda iki sefer de e-ALES yapılma kararı alındığını vurguladı. ÖSYM Başkanı Özer konuşmasında ayrıca ÖSYM olarak 2018 yılından itibaren elektronik sınav kapasitesini ve sınav çeşitliliğini artırmayı planladıklarını bildirerek konuya dair aşağıda yer alan açıklamaları yaptı. 

“ÖSYM olarak 2018 yılından itibaren İngilizcenin yanında Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dilleri için yılda yapılan 2 sınava ilave olarak ilk defa yılda bir kez de elektronik sınav yapma kararı almıştık. YÖK’ün yeni kararı ile e-Sınav merkezlerimizde 2018 yılında e-ALES sınavları da yapabileceğiz. Böylece yılda iki defa yaptığımız ALES sınavına ilaveten iki defa da e-ALES sınavı yapacağız. Desteklerinden dolayı YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’a şükranlarımı sunuyorum.”

BİN ALTI UYGULAMASI KALDIRILDI ALES 81 ŞEHİRDE YAPILACAK

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın web sayfasında yer alan açıklamalarda ayrıca ALES’in 81 şehirde yapılacağı bildirilecek bundan önceki sınavlarda uygulanan “1000 altı kota” uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. 

Konuya dair açıklamalarında ALES’in öğrenciler için önemine vurgu yapan ÖSYM Başkanı Mahmut Özer yeni uygulama ile bu imkana ilave olarak adaylara yılda iki defa da e-ALES sınav hizmeti sunulmuş olacağı aktardı. 

“ALES, üniversite mezunları için oldukça önemli bir sınav. ALES’in temelde üç kullanım amacı var. Birincisi, Türkiye’de üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerinde lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlara öğrenci seçme ve yerleştirme amacıyla kullanılmaktadır. İkincisi, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman gibi akademik kadrolara yapılacak atamalarda kullanılmaktadır. Üçüncüsü, yurt dışına burslu lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılmaktadır.”

E-ALES SINAV TARİHLERİNİ AÇIKLADI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, 2018 yılında uygulanacağını açıkladığı ve yılda iki defa yapılacağını duyurdu e-ALES’in yapılacağı tarihleri de açıkladı. ÖSYM Başkanı Mahmut Özer sınavın yapılış tarihlerine ilgili olarak vermiş olduğu bilgilerde sınavın 1 Temmuz 2018 ve 30 Eylül 2018’de yapılacağını duyurdu. 

Kamupersoneli.net – ANKARA