Almanya'da 3 Türk Okulu Açılacak

Alman Seddeutsche Zeitunng gazetesi, Türkiye ile Alman Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberde Türkiye ile Almanya'nın iki ülkede de faaliyet gösteren ya da yeni açılacak okullara yasal zemin hazırlamak için masaya oturduğunu aktardı.Gazete Almanya'nı

Alman Seddeutsche Zeitunng gazetesi, Türkiye ile Alman Dışişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberde Türkiye ile Almanya’nın iki ülkede de faaliyet gösteren ya da yeni açılacak okullara yasal zemin hazırlamak için masaya oturduğunu aktardı. Gazete  Almanya’nın  Almanca eğitim verecek olan okullarını Ankara, İstanbul ve İzmir’de okul açmak istediğini yazarken, Türkiye’nin de  Türk okullarını Berlin, Köln ve Frankfurt’ta 3 okul açmak istediğini bildirdi.

Okulların açılmasının gündeme gelmesinin gerekçesi olarak ise Türkiye’nin İzmir’deki Alman okulunu ‘ yasal dayanağı eksik’ gerekçesiyle kapatılması üzerine başlatıldığı aktarıldı. Alman kamuoyunda ses getiren habere göre Almanya’da açılacak Türk okullarında hükümetin etkisinin benzer uygulamaların yapıldığı ülkelerdeki gibi olması gerektiği belirtildi. Ayrıca okulların açılması için yapılan müzakerelere, Alman Federal Hükümetinin yanı sıra okulların açılması planlanan eyaletlerin de dâhil olduğu kaydedildi.

Haber

Denetim Alman Okullarında Olacak

Yapılan görüşmelerin ne zaman sonuçlanacağı konusunda bir tarih verilmezken sözleşme taslağının hazır olduğu ve eyaletler tarafından incelendiği açıklandı. Yapılan müzakerelere göre açılacak okulların özel olacak, eğitim yönetimi ve personelini kendilerinin belirleyecek ancak ders içeriği devlet okullarıyla aynı olacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da konuyla ilgili yaptığı açıklamada Almanya’da açılacak olan Türk okullarının Alman okul denetimi altında olacağını söyledi. Maas “Buradaki asıl neden şu: Türkiye’de Alman okulları var. Türkiye’de Almanya’da eşit muamele hakkı talep ediyor. Biz bu konu üzerinde görüşüyoruz. Eğer Alman yasalar bu okullara izin verirse, Alman okul denetimi altında olursa, o zaman Türkiye ile yapıcı görüşmeler gerçekleştiririz.” dedi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme