Aöf

Milyonlarca Aday AÖF 4 Yanlış 1 Doğru Uygulamasından Mağdur ! AÖF 4 Yanlış 1 Doğru Uygulaması Kaldırılacak Mı?

Milyonlarda öğrencinin eğitim gördüğü AÖF’te 4 yanlış 1 doğru uygulaması yapılmaktadır. AÖF sınavlarında uygulanan 4 yanlış 1 doğru uygulamasının kaldırılması için Kamu Denetçiliği Kurumuna çeşitli şikayetler yapıldı.

Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesinde AÖF’te okuyan binlerce öğrenci tarafından 4 yanlış 1 doğru uygulamasının kaldırılması için Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru yapıldı. 

AÖF’TE 4 YANLIŞ 1 DOĞRU UYGULAMASI DEVAM EDECEK Mİ?

Yapılan bu şikayetler ise Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından değerlendirmeye alındı. Daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından yapılan değerlendirme sonucu açıklandı. Sonuçlar için bir karar yayımlandı. Yayımlanan kararda geçtiğimiz aylarda binlerce öğrenci tarafından 4 yanlış 1 doğru uygulamasının iptal edilmesi için yapılan başvuruların incelendiği belirtildi. Bunun yanı sıra söz konusu kararda rastgele işaretlemelerin önüne geçilmesi için AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğru uygulamasının devam edileceği ifade edildi.

KAMU BAŞDENETÇİSİ MALKOÇ’TAN AÇIKLAMA

Toplantı sonrası yapılan Açıköğretim Fakültesi sınavlarında uygulanan uygulamaya ilişkin Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç bir açıklamada bulundu. Yapmış olduğu açıklamasında uygulamaya yönelik eleştirilerin olduğunu vurgulana Şeref Malkoç şu ifadeleri kullandı.

“Açıköğretim sınavlarında dört yanlışın bir doğruyu götürmesi uygulamasıyla ilgili gelen yoğun başvurular sonucunda bu konuyla ilgili karar verirken, meseleyi iyi araştırmayı hedefliyoruz. Bu bir bakıma istişare mahiyette bir toplantıdır. Uygulamalarda bu kararlar verilirken idare neye göre hareket etmiş yani konunun taraflarını dinlemek bizim kararlarımızı zenginleştiriyor.”

Bu konu ile ilgili olarak Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından yayımlanan kararın ilgili bölümünü kamupersoneli.net olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz. İşte KDK’dan yayımlanan kararın ilgili bölümü:

KDK’DAN YAYIMLANAN KARARIN İLGİLİ BÖLÜMÜ

Kamu Denetçiliği Kurumu, başvuruya ilişkin kararında, 2547 sayılı Kanunun 44’üncü maddesi ile YÖK’ün Yükseköğretim kurumlarında, öğretim faaliyetlerinin, ölçme ve değerlendirmelerinin nasıl yapılacağı hakkında Yükseköğretim Kurulunca temel ilkelerin oluşturulacağı ve bu ilkelere uygun olarak Üniversite senatoları tarafından anılan hususların belirleneceğinin kurala bağlandığını, “dört yanlış yanıtın bir doğru yanıtı eksiltmesi” uygulamasının da bu kapsamda idareye Kanunla verilen takdir yetkisinin kullanılması kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kararda, Üniversiteler tarafından söz konusu uygulamanın getirilmesi amacının; açıköğretim programları mezunlarının dersleri yeterince çalışmadan, öğrenim görmekte olduğu alanda gerekli bilgiye sahip olmadan sadece rastgele işaretleme yaparak ilgili alandan mezun olduklarının gözlemlenmesi nedeniyle eğitimdeki kalitenin düşürülmemesi yükseköğretim programlarından donanımlı öğrencilerin mezun olması, uygulamada birliğin sağlanması olduğu tespit edilmiştir.

Bu bağlamda AÖF sınavlarında 4 yanlış 1 doğru uygulaması devam edecektir. 

Bu konu hakkında herhangi bir gelişme olduğunda anlık bildirim almak için uygulamamızı indirin:

Bir Yorum

  1. Ey yerlerin ve göklerin sahibi, kainatın ve mukevvenatın yegane sahibi ve yaratıcısı olan Rabbimiz! Bizleri dini İslam üzere yarattın, bizi doğru yoldan ayırma ya Rabbi… Ey Erhamerrahimin olan Rabbimiz! Gönülleri kara, amelleri kötü ve aslı bozuk olan bu kullarının yaptıkları kötülükleri için dermansız derde tutulmasını niyaz ediyoruz, ellerimizi boş çevirme ya Rabbi…Örgü üniversite eğitiminde ders geçme sisteminde kullanılmayan açık öğretim üniversite eğitiminde ders geçme sistemini değiştiren ve dört yanlış bir doğruyu eksiltir uygulamasını getiren ve yıllardır kul hakkına girerek zulüm eden kendilerini yarattığın kularda üstün gören zulumkar kullarına, kul hakkımı haram ediyorum hepsini helak eyle ya Rabbi… Lut kavminin helak ettin bu sapkın kullarınıda helak eyle ya Rabbi…Bildiğimiz ve bilmedigimiz bütün hayırları senden niyaz ederiz ve yine bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün şerlerden sana sığınıyoruz , kabul eyle ya Rabbi…

  2. Ey yerlerin ve göklerin sahibi, kainatın ve mukevvenatın yegane sahibi ve yaratıcısı olan Rabbimiz! Bizleri dini İslam üzere yarattın, bizi doğru yoldan ayırma ya Rabbi… Ey Erhamerrahimin olan Rabbimiz! Gönülleri kara, amelleri kötü ve aslı bozuk olan bu kullarının yaptıkları kötülükleri için dermansız derde tutulmasını niyaz ediyoruz, ellerimizi boş çevirme ya Rabbi…Örgü üniversite eğitiminde ders geçme sisteminde kullanılmayan açık öğretim üniversite eğitiminde ders geçme sistemini değiştiren ve dört yanlış bir doğruyu eksiltir uygulamasını getiren ve yıllardır kul hakkına girerek zulüm eden kendilerini yarattığın kularda üstün gören zulumkar kullarına, kul hakkımı haram ediyorum hepsini helak eyle ya Rabbi… Lut kavminin helak ettin bu sapkın kullarınıda helak eyle ya Rabbi…Mahşer gününden dirilene kadar kabirlerinde cehennem azabı çeksinler ya Rabbi…Bildiğimiz ve bilmedigimiz bütün hayırları senden niyaz ederiz ve yine bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün şerlerden sana sığınıyoruz , kabul eyle ya Rabbi…