Askeri Personel

Hava Kuvvetleri Komutanlığında Pilot Açığı Kapatılıyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde pilot açığının giderilmesine yönelik çalışmalara ilk olarak pilotların özlük haklarının iyileştirilmesi ile yapıldı. Ardından çeşitli nedenlerden dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden ayrılan pilotlara Milli Savunma Bakanının onayıyla geri dönüş yolu açıldı.

FETÖ üyelerince başta sağlık olmak üzere farklı gerekçelerle uçuştan ayrılmalarına sebebiyet verilen subaylara pilot olmaları için yeni hak tanındı. Ayrıca dış kaynaklardan pilot temini için üniversitelerden pilot olarak mezun olanların da TSK’da özel şartlarda istihdamının önü açılmış oldu.

HİZMET SÜRESİ YÜKSELTİLDİ

Pilotlar hakkında yapılan çalışmaların ardından mecburi hizmet süresi hakkında da bir çalışma yapıldı. Buna göre pilotların hizmet süresi 14,5 yıldan 18 yıla çıkarıldı. Bunların yanı sıra komutanlıkta görev yapan yer sınıfı personeline pilot olma imkanı sağlandı. Bu kapsamda 193 pilot adayı subay uçuş eğitimine alındı. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından sisteme 60’dan fazla pilot dahil oldu. Bunların 45’i yuvaya dönüş kapsamında gerçekleştirilirken diğerleri öğrenciler arasından belirlendi.

YENİDEN SUBAYLIK

Ayrıca Resmi Gazete’de yayımlanan 694 sayılı KHK ile bu konuda düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda fiili hizmet süresinin düşürülmesi ve pilotaj eğitimini bitirenlerin yükümlülüklerine yönelik düzenlemelerin ardından TSK’dan ayrılan pilot subaylar, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve haklarında yaptırılacak güvenlik soruşturmalarının olumlu olması kaydıyla ihtiyaç duyulan hava aracı tiplerinde ilgili kuvvet komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanının onayıyla 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlamaları için yeniden subay olabilecek.

Pilotluğa seçim sürecine dahil edilerek buna ilişkin çağrı emrinin tebliğinden itibaren 15 gün içinde çağrı emrine uymayanlarla subaylığa nasıplarını müteakip atama kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde atandıkları birliklere katılış yapmayanların sivil pilot sertifikaları yükümlülük süresince iptal edilecek.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA