Askeri Personel

Önlisans Mezunları da Yedek Astsubay Olabilsin Teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına ve Önlisans mezunlarının da Yedek Astsubay olabilmesine ilişkin bir kanun teklifi verildi. Verilen kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi;

CHP Milletvekili Bektaşoğlu;

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim.

GEREKÇE 

Yükseköğretimdeki yapılanmanın istihdam politikalarıyla uyumlu olmaması sonucu Üniversite mezunu işsiz gencimizin sayısı yüz binlerle ifade edilmekle kalmayıp, bir milyon işsiz üniversite mezunu sayısını telaffuz etmemize ramak kalmıştır. Dolayısıyla ülkemizin en büyük sorunlarının başında Üniversiteli işsizlik sorunu gelmektedir.

Ülkemizde her geçen gün üniversite ve bölüm sayılarındaki artış, iş ve istihdam olanaklarının daraldığı bu dönemde ne yazık ki üniversite mezunlarının işsizlik oranlarını daha da artmaktadır. Türkiye’de yükseköğrenim gören öğrencinin yarıya yakını açık öğretimde eğitim görmektedir. Kurulan yeni üniversitelerin de eğitime katılması, önlisans ağırlıklı eğitimin artması sonucunu doğurmuş, Meslek Yüksekokulları mezunlarının sayısı işsiz üniversiteli genç sayısını yükseltmiştir. İki yıllık Üniversite Önlisans mezunlarının dört yıllık Fakülte mezunlarının işsizlik oranlarının bu kadar yüksek olduğu ülkemizde daha az istihdam olanağı bulması şaşırtıcı değildir.

Türk Silahlı Kuvvetleri yedek subay uygulamasına geçtikten sonra, uzun yıllar üniversite mezunu az olduğu için askere giden tüm üniversite mezunlarını yedek subay olarak silâhaltına almıştır. Ama günümüzde şartlar biraz değişmiş durumdadır. Üniversite mezun sayısı arttığı için TSK’da genelde ihtiyaç duyduğu meslek grubunu yedek subay yapmakta, geri kalan meslek gruplarında da ihtiyaca göre alım yapmaktadır.

TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda, 4 yıllık üniversite mezunu yedek subay olarak askerliğini yapabilmekte ya da kısa dönem er veya erbaş olarak yapmaktadır. İlk ve orta öğrenim, lise ve dengi okul mezunları gibi Meslek Yüksekokulu mezunları da er veya erbaş olarak askerlik yapmaktadırlar. 4 yıllık üniversiteleri bitirenler zorunlu askerlik dönemlerinde belirtilen avantaja sahiptirler.

4 yıllık üniversite mezunlarına askerlik yaparken yedek subay olarak görev yapabilme imkanının benzeri olarak, 2 yıllık üniversite mezunlarına yedek astsubaylık uygulamasıyla bir imkan tanınması Meslek Yüksek Okullarını bitiren öğrencilere az da olsa bir avantaj sağlayacaktır. 4 yıllık üniversite bitirenler 12 ay yedek subaylık yapma imkanı yanında 2 yıllık üniversite mezunları da aynı süre ile yedek astsubaylık yapma rütbe ve maaş alma hakkına kavuşturulması, sınırlı sayı ve süre için bir istihdam sağlanması yanında meslek yüksekokullarına ve çok az öğrenci ile eğitim yapan meslek liselerine de talep artıracaktır. Talep artışıyla ara eleman ihtiyacı daha iyi karşılanacaktır ve Fakültelere girmek için üniversite kapılarında biriken öğrenciler de böylece azaltılabilecektir. Bu okullara talep ne derece fazla olursa, kaliteli öğrenci gelme oranı da o derece fazla olacaktır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 

MADDE 1- 27 Temmuz 1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa 68. maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 68/A maddesi eklenmiştir.
” Yedek astsubay yerleştirilmesi;

MADDE 6/A- Her celp yılından evvel müteakip yıl Silahlı Kuvvetleri astsubay sınıflarına göre yedek astsubay ihtiyacı Genelkurmay Başkanlığının teklifi üzerine Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilir.

İki yıl süreli, dört yıldan az süreli akademi, yüksekokul ve enstitüler ile Milli Eğitim Bakanlığınca bunların dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunu olup da Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre askerliğe elverişli olanlar arasından, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadar yedek astsubay adayı üçüncü ve dördüncü fıkradaki hükümlere göre ayrılır.

Yükümlüler, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu yedek astsubay miktarından fazla ise;

1) İstekliler, yükümlülüklerini erbaş-er olarak yerine getirebilirler.

2) İsteklilerin ayrılmasından sonra kalan yükümlüler ihtiyaçtan fazla ise, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı bunların arasından seçilerek saptanır’. Seçilmedikleri için ihtiyaç fazlası olanlar, yükümlülüklerini erbaş veya er olarak yerine getirirler.

3) İsteklilerin ayrılmasından sonra, kalan yükümlü miktarı, Silahlı Kuvvetlerin yedek astsubay ihtiyacını karşılamadığı takdirde; erbaş-er olarak hizmet yapmak isteyenler arasından seçimle yedek astsubay ihtiyacı karşılanır. Seçimin şekli ve yapılma esasları ile celp usulleri, bu konulara ilişkin olarak çıkarılacak yönetmelikte saptanır.
Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı olan meslek ve vasıfları haiz olanların mevcudu ihtiyaçtan az olduğu takdirde; bunlar hakkında üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz ve seçime tabi tutulmadan yedek astsubay adayı olarak ayrılırlar.

Yedek astsubay adayı yükümlülerin askerlik hizmetleri, eğitim-öğretim için askerlik şubelerinden sevkleri ile başlar.

Yedek astsubayların hizmet süreleri on iki aydır. Bu sürenin dört ayı yedek astsubay yetiştirilmekle sekiz ayı da astsubay olarak atandıkları kıt`a ve kurumlarda geçer. Yedek astsubay yetiştirme süresi Genelkurmay Başkanlığının göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulunca uzatılabilir ve kısaltılabilir. Yedek astsubayların hizmet süreleri Genelkurmay Başkanının göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile lüzumu kadar uzatılabilir.

Bu uzatılan süreler yaş haddinin sonundan kat düşülür.”

Kamupersoneli.net- ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları Kamupersoneli.Net’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kamupersoneli.Net tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Bir Yorum

  1. Saçma bir teklif o zaman lise mezunlarıda uzman çavuş olarak yapsın

  2. Bence saçma ortalık karışır kimse asteğmeni sevmez sadece rütbe var aralarda gezer pek iş de yapmaz para alır o un yerine ön lisans mezunu larını askerliğini yapmış olanları polisliğe alsınlar ve de jana ya alsınlar alıyorlar ama yazılı sınavla mülakata ağırlık versinler

  3. muhteşem bir teklif inş bir an önce yürürlüğe girerde askerliğimizi asteğmen olarak yaparız ve teskereyi bırakıp tsk ya katılırız.