Genel

Araba İçin Ödenmesi Gereken Vergiler

İlk olarak aracı alırken ödemeniz gereken vergiler bulunmaktadır. Sadece sıfır değil ikinci el araç alımında da bu vergiler aslında ödenmektedir. Sadece ikinci el araç alımında ilk vergi değil devir gerçekleşmektedir. Bu vergilerin başında ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi ve KDV yani Katma Değer Vergisi yer almaktadır. Bu vergiler araca göre farklı oranlarda sahiplerden alınmaktadır ve motorlu ya da elektrikli olmasına göre değişkenlik göstermektedir. Eğer elektrikli bir araç alıyorsanız yarıya yakın bir oranda daha ucuz araca sahip olabilirsiniz. %45 daha ucuz olan elektriklş araçlar size yakıtın ne kadar önemli olduğu hakkında da bilgi vermektedir. Hem daha ucuz hem daha sağlıklı elektrikli araçlar ülkemiz şartlarında çok daha cazip konumdadır.

Araç Aldıktan Sonra Ödenen Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Sadece araç alımında değil aracı aldıktan sonra da bazı vergilere tabii tutulmaktasınız. Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl belli hacme göre hesaplanmakta ve uygulamaya konulmaktadır. Ayrıca aracın yaşına göre ödeyeceğiniz tutarlar değişiklik göstermektedir. İki ödeme tarihi ile takside bölebileceğiniz bu vergiyi ödemezseniz faiz uygulanacağını unutmamalısınız. Bu eşit taksitler şubat ve temmuz ayında araç sahiplerinden alınmaktadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi yaş ve hacmine göre ödenecek ücretlerini internetten bakabilir ve araştırabilirsiniz. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini herhangi bir yere gitmeye gerek kalmadan internetten de ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ya da banka kartı ile yapılan ödemeler araç sahiplerine kolaylık kazandırmaktadır. Eğer ikinci el olarak araç sahibi olduysanız ödenmeyen Motorlu Taşıtlar Vergisi borçlarını da ödemek zorundasınız. Bu nedenle araç alırken bu kontrolleri de sağlamalı ve beğendiğiniz ikinci el aracı buna göre değerlendirmelisiniz.

Ortalama olarak 5 yıl hesaplanırsa ödediğiniz vergiler oldukça fazladır. Geçtiğimiz yıllardan bugüne oldukça artan vergi oranları ile birçok araç sahibi aracını satmayı ya da değiştirmeyi düşünmektedir.