Genel

Aradığı Evi Bulanlara Kredi Çekmeden Önce Öneriler

* Öncelikle Tapu Soruşturması

Evvet ! İşte Bu tam aradığınız ev. Peki şimdi ne yapacaksınız? Öncelkle tapuya gidip tapu kopyasını veya adresi verecek evin gerçek m2 sinden tut da “üzerinde ipotek vs var mı” ya kadar her şeyini soruşturucaksınız. Yarım saatinizi alacak bu işlemde tapu veznesindeki bu iş için görevlendirilmiş insanlar size beklediğinizden çok daha fazla detay verecek.

* Faiz Oranı Dedikleri

Yıllardır çalıştığınız banka var, ama yeter mi, yetmez. En az 4-5 bankadan mail veya telefon ile fiyat teklifi alın. Şaka değil. Yıllarca faizli taksit ödeyeceksiniz ve %0,01 lik oran farkı bile ciddi pişmanlık yapabilir. Faiz oranı en uygun olan bankayı seçmekle kalmayıp “ödeyeceğimiz diğer tüm masrafları detaylıca tarafıma bildirmenizi istiyorum” demelisiniz. Sevimli bir eda ile sürprizlerden hoşlanmıyorum da diyebilirsiniz.

* Konut Kredisi Şart mı Yahu?

Yok illa ben evi çok beğendim bu sorunları da hallederim derseniz konut kredisinden çok daha yüksek ihtiyaç kredisi türevleri çekebilirsiniz. Ama dikkat edin, hem çok daha yüksek faiz ödersiniz, hem de konut kredisi gibi uzun aylara yıllara yayılmaz. Kısa vadede yüksek taksitler ödemek de günümüz şartlarında çok kolay olmayabilir. 

* Ya Ev Krediye Uygun Değilse

Ev krediye uygun değilse, oturun ve biraz düşünün. Çünkü onda çok daha detaylı araştırma yapmanız şart. Muhtemelen ev toprak tapuludur. Hissedar araştırması yapmanız, araziyi araştırmanız, noterden veya muhtardan satış yapmanız gibi insana hiç de güven vermeyen işlerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

* Eksper Diye Bişey Duyduk

Bir çok insanın gereksiz gördüğü ekspertiz aslında ne kadar gerekli biliyor musunuz? Evin değerini ölçen biçen yüce şahsiyet o kişiler. Ve alacağınız evde bir sorun varsa bu evde sorun var arkadaş alma, alırsanız şu fiyata alabilirsiniz, şu fiyata satarsınız, ya da satamayıp elinizde kalır diye size “uzman” raporu verir. Ve Eksper bankaya gider evin değeri bu bu kadar eder der. O evi eksper görmeden almayın yani. Sırf eksper görsün rapor versin diye kredi kullanan insanlar var.

* Sigortası, Kaskosu, BESi Bitmiyor Arkadaş

Bitmez, Bankalar gerek kendi pazarlama amaçları gerekse lüzumlu gördüklerinden BES şartı koşarlar, ben şu anda 2 yıllık banka zoru ile BES liyim. çok da memnunum yoksa gireceğim yoktu. BES iyidir yaptırın. 5 yıl sobra bir bakmışsınız kenarda güzel bir para. Fena mı. Sigorta zaten mecburi. Ayrıca evinizde oluşabilecek (Allah korusun diyoruz) sorunlara çözüm buluyorlar. Yine bizden örnek vereyim, bir kaç ay önce hatırı sayılır bir boya-badana bedeli aldık, Sigorta da iyidir, yaptırın. Dosya Masrafı dedikleri şey muaama, onu alan da var almayan da, sanırım bu bankanızla huhukunuza bağlı, benim banka BES ten solayı almamıştı. Teklif isterken bunu kurcalayın bankanız nazınızı çeken bir bankaysa yardımcı olur zaten.

* Avantajım Ne Şimdi Yani

Krediye uygun evi tapudan araştırıp banka güvencesi ile aldınız, sırtınız sağlam yani, güvenle içinde oturur, yangın, deprem, sel, hırsızlık vs gibi sigortalattığınız konuları daha az dert ederek, gerektiğinde veya sıkıldığınızda kolayca satacağınız bir eviniz olmuş oldu. E, taksitleri de uygun seçtiyseniz zaten daha ne olsun. Güle güle oturun.