Genel

Arsa Kredisi Başvuru Şartları

Doğru yerlerde yapılan arsa yatırımları sahiplerine çok fazla kazanç sağladı. Bu durum arsalara yatırım yapmak isteyenlerin sayısını artırmakla birlikte,  bazı bankaların “arsa kredisi” konusunda hizmet vermeye başlamasına da neden oldu.

Tüm kredilerde olduğu arsa kredilerinin kullanılmasında bir takım şartlar bulunmaktadır.

Arsa Kredisinin Süreçleri

Arsa kredisi için başvuracak kişilerden istenen rutin evraklar: Başvuru formu, kredi için başvuranın kimlik fotokopisi, kredi talebinde bulunanın adına düzenlenmiş su, elektrik, telefon veya doğalgaz gibi aboneliği gösteren ve kredi başvuru tarihinden en geç 3 ay önceki fatura; gelirini belgeleyecek imzalı ve kaşeli maaş bordrosu veya SGK’dan alınacak imzalı kaşeli yazı; maaşında haciz olmadığını gösteren kaşeli imzalı firma antetli yazı; satın alınması düşünülen arsanın tapu fotokopisidir.

Bu evraklarla şubeye yapılan kredi başvurusu sonrasında, banka bağımsız bir gayrimenkul şirketi aracılığıyla alınacak arsanın ekspertiz değerlendirmesini yaptırır. Bu değerlendirmenin ardından, arsanın krediye uygun çıkması halinde kredi kullandırım aşamasına geçilir.

Söz konusu arsaya kredi kullandırılma aşamasına gelinmesi için de bir takım gereklilikler vardır. Bunlar:

– Arsanın imarlı ve belediye sınırları dahilinde olması.

– Arsanın imarlı olmaması halinde, ipoteğe verilecek bir başka gayrimenkulün daha bulunması.

-Bankanın değerlendirmesine göre moralitesi yüksek bir kefilin getirilmesi

Arsa Kredisinin Şartları

Arsa kredileri genellikle 60 aya kadar kullandırılmakla birlikte 120 aya kadar kullandırabilen bankalar da bulunmaktadır. Kullandırılacak arsa kredisi tutarı, belirlenen ekspertiz değerinin en fazla % 50’si olabilir. Arsanın geri kalan bedeli kredi kullananan kişi tarafından temin edilmelidir. Bankaların arsa kredilerine uyguladığı faiz oranı farklılık gösterebilir.

Arsa Kredisi Kullandıran Bankalar

Hali hazırda arsa kredisini 7 farklı banka kullandırmaktadır. Bu bankalardan 5’i ticari banka olup diğer 2 tanesi katılım bankasıdır. Arsa kredisi veren ticari bankalar: Şekerbank, İş Bankası, TEB, Vakıfbank ve Ziraat Bankası;  katılım bankaları ise  Albaraka Türk ve Türkiye Finans Kurumu’dur.

Arsa kredisi kullandırımı için her bankanın kendine özel bir şartı olabileceği düşünülerek detaylı bilgi almak üzere doğrudan şubeye gidilmesi uygun olur.