Genel

Banka Bana Neden Kredi / Kredi Kartı Vermiyor?

Düşük Kredi Notu Ortalaması 

Bankaların tamamı kredi başvuru formu ya da kredi kartı başvuru formu dolduran müşterilerini ilk değerlendirme aşamasında kredi notu sorgulaması yapmaktadır. Pek çok kişi kredi notuna bakmayan bankalar şeklinde arama yaparken kesinlikle her banka kredi notu sorgulama işlemini gerçekleştirmektedir. Ancak bazı bankalar daha düşük kredi notuna kredi onayı verebilirken zor kredi veren bankalar ise daha yüksek kredi notu ortalaması şartı aramaktadır. Bu nedenle kredi başvurusunda bulunmak istiyorum diyen kişilerin mutlaka öncesinde Findeks kredi notu sorgulaması yapmaları, not ortalamalarına göre en kolay kredi veren bankalar üzerinden kredi başvuru formu doldurmaları gerekmektedir. 

Aylık Belgelenebilir Gelir Tutarının Yetmemesi 

Kredi red nedenleri arasında sıklıkla rastlanılan bir diğer neden ise kişinin gelirinin karşılamadığı bir krediye başvuruda bulunmasıdır. Bu nedenle kredi başvurusunda bulunmadan önce maaşa göre kredi hesaplaması yapılarak uygun limit belirlenmelidir. Genelde bankalar kredi hesaplaması yaparken aylık belgelenebilir gelir tutarının yarısını aşmayan kredi tutarları için yapılan başvuruları kabul etmektedir. Yani aylık geliri 2 bin lira olan bir kişi aylık ödemesi bin liraya kadar olan kredi için onay alma hakkına sahiptir. Hesaplama yapılırken diğer düzenli banka ödemeleri de dikkate alınmalıdır. Konut kredisi varken ihtiyaç kredisi kullanımı mümkündür ancak aylık ödenecek olan tutar hesaplamada dikkate alınmalıdır. 

İhtiyaç Kredisi / Konut Kredisi Yaş Sınırı

İhtiyaç kredisi ve konut kredisi gibi kredi paketlerinde belirli bir yaş sınırı uygulanmaktadır. Kredilerde yaş sınırı her banka tarafından farklı olarak uygulandığı için kredi kullanmadan önce bankaya danışılarak bu yaş sınırı öğrenmelidir. Yaş sınırı hesaplanırken kredi vadesi ve kişinin yaşı toplanarak hesaplama yapılmalıdır. Örneğin konut kredisi yaş sınırı 65 olan bir bankadan 10 yıl vadeli konut kredisi kullanacak olan bir kişi en fazla 55 yaşında olmalıdır. 56 yaşında ise en fazla 9 yıl vadeli konut kredisi kullanabilir.