Genel

Bankaya Olan Kredi / Konut Kredisi / Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Konut Kredisi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bilindiği üzere konut kredisi paketleri bankaların ipotekli krediler kategorisinde yer almaktadır. Yani banka kredi kullandırımına karşılık olarak müşterisinden belirli bir teminat alır ki bu da konut kredisi paketlerinde kullanılan kredi ile satın alınan konutun kendisidir. Kredi kullanan kişi konut kredisi borcunu düzenli ödemediği takdirde banka bu ipotek hakkını kullanma yetkisine sahiptir. Yani konut kredisi borcumu ödeyemiyorum diyen kişinin evini banka satma hakkına sahiptir. Banka konutu satarak alacağını tahsil edebileceği gibi konut kredisinde kefilin sorumluluğu kapsamında alacağın tahsili için kefile de gitme hakkına sahiptir. Kişinin 3 ay üst üste konut kredisi taksit tutarını ödememesi durumunda banka yasal takip başlatmak adına alacağını avukatına yönlendirir ve yasal alacak takibi başlatır. 

Kredi Kartı Borcu Ödenmediğinde Ne Olur?

Günümüzde en çok kullanılan ödeme araçları arasında yer alan kredi kartı borcu mutlaka düzenli olarak ödenmelidir. Kredi kartı borcu ödenmezse banka ilk olarak kredi kartını kullanıma kapatır. Ancak kredi kartı asgari ödeme tutarı ödenirse bu durumda kart nakit avans çekimine kapatılır ancak alışverişe açık tutulur. Kredi kartı son ödeme tarihi 3 dönem geçmesine rağmen ödeme yapılmazsa kredi kartı iptali gerçekleştirilir ve alacağın tahsili için kredi kartı yasal takip süresi başlatılır. 

Kara Listeye Girersem Ne Olur?

Yukarıda yazılı olan olumsuzlukları yaşayan kişilerin tümü ne yazık ki kara listeye girmektedir. Bankaya olan borcumu ödeyemiyorum diyen kişilerin haklarında yasal takip başlatılması durumunda ne yazık ki isimleri kara listeye yazılmaktadır. Bu da kara listeye kredi alma ya da kara listedekilere kredi kartı verilmemesi gibi sorunlarla boğuşulacağı anlamına gelmektedir. Kara listeye girenlere kredi verilmediği gibi bu kişilerin bankalarca sunulan tüm kredili işlemlerden yararlanamayacakları anlamına gelmemektedir. Bu nedenle bankalara olan borçlarımı ödeyemiyorum diyen kişilerin mutlaka kredi borcu yapılandırma ya da kredi kartı borcu yapılandırma gibi kolaylıklardan yararlanmaları çok önemlidir.