Genel

Bireysel İhtiyaç Kredisi Kaç Gün Ödenmezse İcralık Olur?

Kişiler bankadan çekmiş oldukları bireysel ihtiyaç kredisi ödemelerini normal şartlarda her 30 günde bir ödemek zorundadır. Burada önemli olan nokta kişi bankadan çekeceği krediyi bütçesine göre belirleyeceği aylık taksitler şeklinde belirlemesidir. Banka müşterisi bankadan çekmiş olduğu bireysel ihtiyaç kredisini ilk 30 günlük dilimde ödemediği takdirde banka müşteriye borcunu ödemesi konusunda bildirimde bulunur. Müşteri borcunu 60 gün yani 2 ay içinde de ödemezse bu defa banka müşteriye değişik kanallarla borcunu ödemesi için bildirimde bulunur ve borç idari takibe alınmış olunur. 60 günlük dilimden sonra müşterinin 30 gün hakkı daha vardır borcunu ödemesi için yani toplamda 90 günlük bir dilimde borçlu borcunu ödemesi gerekir. Bu 90 gün içinde borcunu ödemezse banka 7 günlük bir süre içinde borçuluyu bekler eğer borçlu hala bir cevap vermezse bu vakitten sonra işlem yasal takibe alınır.

90 gün sonunda ödenmeyen borçların ardından bankanın vermiş olduğu 7 gün içerisinde de borçlu herhangi bir bildirimde bulunmaz 8. gün borçlu yasal takibe alınır. Yani 98. günde bireysel ihtiyaç kredisini ödemeyen müşteri artık bankanın avukatlarıyla muhatap olmak zorundadır. Banka bu zamandan sonra alacaklarını haciz ve icra usulune göre almak için girişimlerde bulunacaktır. Borçlu yasal takibe girdiği andan itibaren Merkez Bankası’nın listesine düşer ve bankalar buradan gördüğü müşterilerine 5 yıl süreyle kredi vermezler. Eğer banka müşterisi idari takip sürecinde verilen son 7 gün içinde borcunu öderse yasal takibe düşmez. Ve 5 yıl kredi çekememe derdinden de kurtulmuş olur. 

İhtiyaç kredisini 97 gün ödemeyen kişi icralık olur ve bankanın avukatları bu borcu borçludan tahsil etmenin yollarını arar. Bu zaamn içinde borçlu avukatlarla anlaşma yoluna gidebilir. Zira avukatların bu konuda belirli insiyatifleri vardır. Borcu taksitlendirme, faiz oranını düşürme gibi kolaylıklar avukatlar tarafından sağlanabilir. Bunun için kişi kendini çok iyi anlatmalı ve ikna etmelidir. Söz konusu idari takip ve yasal takibe takılmamak için yapmanız gereken ihtiyaç kredilerini ödeyebileceğiniz standartlarda çekmeniz ve bütçenize göre ayarlamanız gerekmektedir. 

Bir Yorum

  1. Hayat şartları keşke herkes in gusel olsada bu illet bankalara hiç kimse bulasmasmasa,bankalarda zırt pırt arayıp tehdit varı konuşmalara mağruz kalmamış olunsa…