Genel

EFT Hafta Sonu Yapılır mı?

Para transferlerine genelde bankalar aracılık ederler. Günümüzde pek çok gerçek ve tüzel kişi para alış- verişlerini ve ödemelerini bankalar aracılığıyla yaptıkları para transfer işlemleriyle gerçekleştirirler.

Türkiye’deki Bankalarda Para Transfer İşlemleri

Yurtiçinde para transferi yapmanın iki yolu vardır. Bunlardan birincisi havale, diğeri de EFT’dir(Elektronik Fon Transferi). Havale aynı banka içinde başka bir hesap numarasına yapılan para transferidir ve sadece söz konusu banka sistemi içinde kalınarak para transfer işlemi gerçekleştirilebilir. EFT ise bir bankadan farklı bir bankaya yapılan para transfer işlemidir. Bu durumda işleme hem paranın gönderildiği bankanın, hem parayı alacak olan bankanın hem de bu işleme aracılık etmekte olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) sistemleri devreye girmektedir. Hal böyle olunca EFT işlemlerinin gerçekleşmesi için işin içindeki üç bankanın da sistemlerinin aktif olması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen havale ve EFT yoluyla para transfer işlemini dilerseniz bankanın açık olduğu saatlerde banka şubesine giderek yaptırabilirsiniz. Bankaya gitmek istemezseniz ya da bankaya gidecek vaktiniz yoksa bu durumda kullanıcısı olduğunu internet bankacılığı ya da çağrı merkezi aracılığıyla bu işlemleri yapabilirsiniz. Yapacağınız para transfer işlemi havale ise bunu internet bankacılığı veya çağrı merkezi yoluyla istediğiniz gün ve saatte yapabilirken; EFT yapmak istediğinizde ise sadece şubeye giderek bu işlemi yapabileceğiniz zaman diliminde yani bankanın çalıştığı gün ve saatlerde yapabilirsiniz.

EFT ve Havale Arasındaki Hafta Sonu Gönderim Farkı

Yukarıda anlatılan bilgilerden de anlaşılacağı üzere havale ile para transferlerinde sadece bir tek banka işin içinde olduğundan hafta içi ve hafta sonu olması havale gönderimlerini etkilemez, yapacağınız havale işlemi aynı gün içinde gerçekleşir. Bankanın sisteminin aktif olması havale işleminin gerçekleşmesi için yeterlidir. Ne var ki EFT işlemlerinde işin içinde sadece tek bir banka değil TCMB’nin de dahil olduğu 3 banka olduğundan sadece bir bankanın sisteminin aktif olması yetmez. Söz konusu bankalar arasındaki karşılıklı sistemsel iletişimin etkin olması gerekir. Bu sistemsel iletişim de sadece resmi çalışma gün ve saatlerinde sağlanmaktadır. EFT işlemlerine TCMB aracılık ettiğinden TCMB’nin çalışmadığı bir zaman diliminde bir bankadan bir diğer bankaya para transferi gerçekleşemeyecek, para diğer bankadaki hesaba geçemeyecektir. Bu nedenle hafta sonları ve belirlenen saatler dışında EFT işlemleri gerçekleşmez. Hafta sonu ya da diğer resmi tatil günlerinde internet veya çağrı merkezleri üzerinden vereceğiniz EFT talimatlarının gerçekleşme zamanı TCMB’nin çalıştığı ilk iş günü olacaktır. Bu durumda EFT ileri tarihli bir para transfer talimatı vermis olursunuz.