Genel

En Fazla Ne Kadar Eğitim Kredisi Çekilebilir?

Eğitim Kredisi ve Şartları Hakkında

Eğitim kredisi alabilmek için en öncelikli şart öğrenci olunmasıdır. Öğrencilik sürecinin tamamlamış kişiler bu krediden faydalanamaz. Unutulmaması gereken bir diğer unsur da eğitim kredisi alabilmek için yaş sınırlaması olabileceğidir. Eğitim kredileri için belirlenmiş yaş sınırını bankalar belirler.  Ayrıca yurtdışı eğitimleri için kredi alındığı takdirde daha fazla belge istenebilir.

Eğitim kredisi şartları arasında bulunan bir diğer durum ise ihtiyacın belgelenebilir olması gerektiğidir. Bankaya yapılan başvurularda eğitim kredisine neden ihtiyacın nedeni belgelenmezse bankalar eğitim kredisi vermeyecektir. Eğitim kredisi için alınan kredilerin başka ihtiyaçlar için kullanılmasını engelleyen bu sistem ayrıca gerçekten ihtiyacı olan kişilere kredi verilmesini de sağlıyor. Ayrıca eğitim kredisi alınırken eğitim kredisini alacak kişi öğrenci kişi olabileceği gibi öğrencinin ailesinden bir kişi de bu krediyi alabilmektedir.

Eğitim Kredilerindeki Limitler

Her kredide olduğu gibi eğitim kredilerinde de bazı limitler bulunmaktadır. Bu limitlerden en önemlisi alınabilecek miktar konusudur. Her banka kredi limitini kendisi belirlemekle birlikte eğitim kredileri için miktar üst limitinin 60.000 Türk Lirası civarlarında olduğu söylenebilir. Eğitim ihtiyacı olarak yüksek bir miktar gibi görünse de yurt dışında eğitim görecek kişilerin de bu kredilere başvurduğu için limitin yüksek olduğu ifade edilebilir.

Eğitim kredilerindeki bir diğer limit ise vade süresindedir. Bankalar eğitim kredisi için en yüksek olarak 5 senelik vade imkanı sunmaktadır. Bankaların büyük bir kısmı ise 4 senelik veya 3 senelik vadeli ödeme seçeneklerini tercih etmekteler.

Eğitim kredilerinde faiz de önemli bir kavramdır.  Türkiye’de faizsiz eğitim kredisi veren bir banka bulunmuyor. Ayrıca vadenin süresi uzadıkça istenilen faiz oranı da artış göstermekte. 3 sene için istenen vade ile 1 sene için istenen vade arasında ciddi faiz farkı bulunuyor. Faiz oranları ise normal kredilerde aynı düzeydedir ve faiz oranı için üst limit bulunmamaktadır.