Genel

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?

Esnaf vatandaşları desteklemek ve nakit ihtiyaçlarını karşılamak için planlanmış bir kredi türüdür. Bu krediden fayadalanmak için belirli şartları taşıyor olmak gerekir. Öncelikle esnaf ve sanaatkarlar dahilinde bir mesleğinizin olması gerekir. Ardından esanf ve sanaatkar sicilinde kayıdınızın bulunması gerekir. Kayıtlı olduğunuz kooperatifin sınırları içinde faaliyet gösterniz aranan bir başka şarttır. Bu şartlara uyan kişiler esnaf kefalet kredisine başvurabilirler. Bu krediye sadece Halk Bankası aracılığı ile başvurabilirsiniz. 

Esnaf ve kefalet kredisi için talep edilecek üst limit 150 bin Türk Lirasıdır. esnaf 150 bin Türk Lirasına kadar ödeme gücü varsa başvurma hakkı vardır. Almış olduğu krediyi en fazla 5 yıl yani 60 vadeli bir şekilde ödeyebilir. Esnaf kefalet kredi faiz oranları ise eğer bir yıldan az vade isterseniz % 4 faiz, bir yıldan yukarı vade sayısı isterseniz % 5 faiz uygulanmaktadır. 

Esnaf kefalet kredisi başvurusu için öncelikle kayıtlı olduğunuz kooperatife başvuru yapmalısınız. Yaptığınız başvuru kooperatif tarafından değerlendirmeye alınır. Değerlendirme sonucu krediyi kullandırmaya hak kazanır ya da kazanmazsanız bu size 15 gün içinde yazılı bir şekilde iletilir. İlgili kooperatif kredi talebinde bulunan kişiyi ve ortağını değerlendirir ve ne kadar kredi vereceğini tespit eder. Bu tespit sonucunda belirlenen rakımı Halk Bankası’na iletir. Halk Bankası’da tekrar bir değerlendirmeye başlar. Olumlu sonuçlandığı takdirde esnafa kredi verilir. 

Esnaf kefalet başvurusu belgeleri arasında kişini vergi levhası fotokopisi, esnafın kayıtlı olduğu sicil belgesi fotokopisi, güncel adresinin yer aldığı adres belgesi, dört tane resim, son döneme ait hesap özeti, SGB fotokopisi, eğer şoför olarak esnaflık yapıyorsanız aracınızın ruhsat fotokopisini hazırlayıp teslim etmeniz gerekmektedir. 

Esnaf kefalet kredisini çekmek isteyen kişi çekeceği kredi tutarına göre göstereceği kefil sayısı bir ile üç arasında değişmeketedir. Kefil yerine teminat göstermek isterse esnaf ipotek ettirilecek gayrimenkulun fotokopisini teslim etmesi gerekmektedir. Eğer sizinde ensaf olarak nakite ihtiyacınız var ise, üretiminize, büyümenize katkı sağlayacak kredi için başvurularınızı gerçekleştirin. Bu sayede 150 bin Türk Lirasına kadar krediye kadar kre çekme imkanı yakalayın.