Genel

Hangi Gayrimenkullere Konut Kredisi Verilir?

Konut alımları için kullandırılan konut kredilerinin vadeleri uzayarak 120 aya hatta 240 aya kadar uzadı, bu kredilerin faiz oranları ihtiyaç kredilerine oranla düştü ve kira ödemek yerine kendi evinizin taksitlerini ödeyerek ev sahibi olabilmenizin yolu açıldı.

Tüm bu olumlu gelişmelerden faydalanabilmek için elbette bankanın aradığı bir takım şartlar var. Bu şartların başında hepinizin bildiği gibi kredibiliteniz ve aylık düzenli geliriniz gelmekle birlikte, konutun kredi verilebilir özellikleri taşıması da vardır. Konutun kredi verilebilir nitelikte olup olmaması bazen atlayabildiğiniz ve kötü sürprizlerle karşılaşmanıza neden olan bir durumdur. O nedenle kredi kullanarak alacağınız konutun özelliklerini ve bankanın hangi konutlara kredi kullandırdığını bilmeniz önemlidir.

Konut Kredilerinde Konutun Vasfı Neden Önem Taşır?

Uzun vadeli olarak kullandırılmaya başlanılan konut kredilerinde, banka teminat olarak konuta, kredi geri ödemesinin bitimine dek ipotek koyar. Bu ipoteğin amacı kredi geri ödemelerinde olabilecek aksaklıklara karşı bankanın kendisini garanti altına almak istemesidir. Mortgage Kredileri de, kredi geri ödemelerinde olabilecek aksaklıklar durumunda bankaya söz konusu konutu satıp kredinin kapatılması hakkını vermektedir. Bu nedenle bankalar kredi kullandırdıkların konutların satış kabiliyetinin yüksek olmasına ve kısa süre içinde likite dönüştürülebilme kolaylığının bulunmasına azami özen gösterir. Bunun için de ekspertiz raporunda yazılan değerlendirmeleri dikkate alır.

Konut Kredisinde İpoteğe Alınacak Konutlarda Olması Gereken Özellikler

Bankaların konut kredisini kullandırmak için konutta aradıkları bir takım “olmazsa olmazları” ve bir de ”olmasa iyi olurları” vardır. Aşağıdaki maddeler, krediyle satın alınacak konutlarda bulunması gereken şartlardır:

  1. Ekspertiz raporunda konutun “satılabilir” nitelikle olduğunun belirtilmesi.

  2. Konutun tapusunun üzerinde herhangi bir şerh bulunmaması. (Bu şerh önceden kalan vergi borçları, konutta nizama aykırı yapılmış olan değişiklikler vb hususunda olabilir.)

  3. Konut yeni yapılmakta olan inşaat halindeki bir konutsa, en az % 75’inin tamamlanmış olması.

  4. Konutun kat irtifakı tapusunun bulunması.

  5. Konutun yaşının, kredi kullanılacak  bankanın belirlediği üst sınırdan büyük olmaması. (Bazı bankalar konut yaş sınırını 20 yılda tutarken bazılarında bu sınır 30 yıldır.)

  6. Konutun 1. dereceden anne-baba, kardeş, eş gibi akrabalarınıza ait olmaması. (Bu muvazaalı işleme girer.)

Bir de bankaların kredi kullandırırken konutta olmamasını tercih ettiği bazı özellikler vardır. Bunlar ise:

  1. Konutun tapusunun hisseli olması. (Bu durumda tapuda son anda hissedarlardan birini vazgeçmebilmesi nedeniyle sorun yaratabilmektedir.)

  2. Konutun üzerinde, konutu satan kişinin daha önceden kullandığı krediye ilişikin başka bir bankanın ipoteği bulunması. (Bu durumda ilk etapta konuta 2. dereceden ipotek konulacak, satıcının diğer bankadaki kendi kredisini kapatıp, ipoteğin fekkini takiben ipotek 1. dereceye çıkacaktır.)

Bir de son dönemlerde gözde olan olan konut projelerine ilişkin krediler vardır. Bu projelerdeki konutlar için inşaat henüz başlangıç seviyesinde olduğu ve evler maket üzerinden satıldığı için “Konut Proje Kredileri” kullandırılır. Bunun için söz konusu projeyi gerçekleştiren inşaat firması, uygun bulduğu bankalarla bir anlaşma yaparak, projelerinden konut alacak olanlara bu anlaşma çerçevesinde kendi garantörlüklerinde anlaşmalı bankalardan finansman sağlanır.