Genel

Havale Nedir, Nasıl Yapılır?

Havale dediğimiz işlem, bir banka hesabından aynı bankada hesabı olan başka birinin hesabına para gönderme işlemidir. Yani diyelim ki, X bankasında hesabınız var ve aynı bankada çocuğunuzun da hesabı var ve çocuğunuza harçlık göndereceksiniz bu hesap yolu ile. İşte bu yaptığınız işlem havale olmaktadır. Havale işlemi esnasında her banka farklı tutarlarda olacak şekilde havale ücreti almaktadır. Bu ücret EFT işleminde daha farklı ve yüksek olmaktadır.

Ancak çok karıştırılan o soruya da hemen açıklık getirelim. Diyelim ki sizin hesabınız X bankasında ve çocuğunuzun hesabı ise Y bankasında. Bu durumda çocuğunuza göndereceğiniz harçlık için farklı bankaya para transferi yapmanız gerekecek. İşte bu işlem de EFT olmaktadır.

Havale İşlemi Nasıl Yapılır?

Havale yapabilmenin birçok yolu vardır. Bunlardan biri ve de en çok tercih edileni internet bankacılığı ile yapılan havale işlemidir. İnternetten havale nasıl yapılır diyorsanız yazılanlara kulak verin.

Havale işlemini yapacağınız bankanın resmi web sitesine giriş yaparak havale yapma butonunu tıklamanız ve para göndereceğiniz kişinin hesap numarasını da yazıp, işlemi onaylamanız yeterli olacaktır. Bir diğer yöntem de mobil bankacılıktır. Telefonunuza indirdiğiniz bankanın cep şubesi yolu ile de havale yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem de telefon bankacılığıdır. Eğer bu işlemleri yapmak istemiyorsanız, bankanın çağrı merkezini arayarak, yine havale yapmak istediğiniz hesabın numarasını vererek, istediğiniz tutarda havale işlemini yapabilirsiniz.

Bu yöntemlerin hiç birini tercih etmiyorum diyorsanız, dilerseniz banka şubesine giderek ya da ATM’ lerden de havale yapabilirsiniz. Şubeden TC kimlik numaranızı vererek müşteri temsilcisi aracılığı ile yapabilir ya da ATM lerden yapabilirsiniz. Bankamatikten havale işlemi nasıl yapılır diye merak edenler için de açıklayalım. Hesap kartınız ile giriş yapıp hesabınıza ulaştıktan sonrasında, hesabınızdaki bakiyeye göre, para gönderme butonunu tıklayarak ve para göndermek istediğiniz hesap numarası ve tutarı yazarak havale işleminizi yapabilirsiniz.