Genel

İcralık Olmamak için Bireysel Krediler Kaç Gün İçinde Ödenmeli?

Kullanılan kredinin 60 güne kadar aylık taksit tutarının ödenmesi için banka, müşterisini arayarak hatırlatmaya devam ede. Bu arama süreci, 30 gün daha devam eder. İhtiyaç kredisi taksitlerinin ödeme süresi 90 günü aştığı zaman, banka  ertesi gün yasal takip sürecine başalamaktadır. Bankalar yasal takip süreci başladıktan sonra, 1 hafta daha bir ödeme süresi tanımaktadırlar. 

Ne Kadar Sürede Ödemeli?

Bireysel İhtiyaç Kredisi kullanan kişi, kredi taksitlerini 90 gün ve bankanın verdiği 1 hafta ile, toplam 97 gün süresince ödemez ise icra işlemleri başlar. Bankanın verdiği 7 günlük ek sürenin sonunda ödeme yapılmadığı takdirde, banka ödenmeyen kredi taksit tutar toplamına değil, toplam kredi borcu tutarında haciz ve icra işlemlerini başlatmaktadır. Yasal takibe alınmanız durumunda, Kredi Kayıt Bürosu ( KKB) tarafından kara listeye alınarak, kredi notunuz düşecektir. Kredi Kayıt Bürosu verileri tüm bankalar tarafından görüldüğünden, 5 yıl boyunca yani kredi siciliniz silinene kadar bankacılık ürünlerini kullanamazsınız.

İdari takip başladıktan sonra bankanın verdiği 1 hafta içinde, biriken kredi taksit tutarlarını öderseniz, yasal takip sona erer. Banka bireysel ihtiyaç kredisinin kalan kısmı için, yeniden vade ve faizleri gecikme cezası ile birlikte tekrar hesaplamaktadır. Yeniden hesaplanan bireysel ihtiyaç kredisi için yeni bir ödeme planı oluşturulur.

Diğer bir seçenek ise, kredi taksitlerini ödeyemediğiniz durumlarda, icralık olmamak için, ödeme zorluğu çektiğinizi bankaya bildirerek, kredi yapılandırması talebinde bulunabilirsiniz. Böylece vadeyi uzatarak, aylık taksit miktarınızı düşerebilirsiniz.