Genel

İpotekli Bireysel Kredi Nedir?

Eğer ödeme planına sadık kalabileceğiniz bir planlama ile uzun vadeli bu ipotekli bireysel kredisi sizin elinizi bir hayli rahatlatacaktır. Ancak tabi ki bu kredi türünün de bazı kuralları vardır.

– Bir kişi üzerine kayıtlı olması gereken ve tapu kaydında mesken adı ile geçmesi gerekmektedir. Bir kişiden kastı gerçek kişi olmasıdır yani ticari niteliği taşımaması gerekmektedir. Ticari niteklik taşıyan krediler için ipotek istenmemetedir.

– Krediyi kullanım amacınızı belirtirken eğer ev tadilatını veya eğitim masrafını sebep gösterirseniz yasal vadeniz en fazla 120 ay ama diğer sebeplerden birini gösterirseniz en fazla 48 ay vadeli bir kredi çekebilirsiniz.

– İpotek koyulacak taşınmaz tapu kaydında krediyi çekecek olan kişinin üzerinde bulunmalıdır. İstisnası söz konu dahilinde değildir.

– Krediyi çekmenizi bankanız onayladığı takdirde ipotek uygulanacak taşınmaza bir eksper tarafından değer biçilir. Bu belirlenen değerden sonra ne kadarlık bir kredi çekebileceğiniz bankanız tarafından karar verilir. Yasal olarak hakkınız aslında eksper tarafından belirlenen değerin en fazla yüzde 80’i kadarken bankaların onay verdiği kredi tutarı eksperin belirlediği değerin genelde en fazla yüzde 50’si kadardır.

– İpotek koyulma sürecinde bazı ek masraflarda karşılaşırsınız. Bunlar; tapu için bir işlem ücreti ve ipotek masrafı adı altındadır. Ancak bir satım sözleşmesi niteliği taşımadığı için tapu harcı ödemeniz gerekmemektedir.

– Şube için ödenecek tutar ise toplamda en fazla aldığınız kredinin binde beşi oranındadır. Bu masraf dışındaki kalemler şu şekildedir; taşınmazınıza değer biçen ekspertiz ücreti, ipotek masrafı ve sigortalardır. Ancak toplamda bakıldığında alabileceğiniz herhangi bir konut kredisi masraflarından farksızdır.

– Faiz oranları için bankanız yetkilisiyle görüşünüz ancak şunu unutmayın ki konur kredisi faizinden bir miktar yüksek olsa da hemen hemen aynı düzeydedirler.

Taksitleri ödeme sürecinde herhangi bir sıkıntı yaşamak istemiyorsanız banka yetkilisi ile planladığınız ödeme planına sadık kalabileceğiniz bir ödeme planında anlaşmanız en doğrusu olacaktır.