Genel

Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği’ nde Yapılan Değişiklikler

Konut finansman yönetmeliği ile tüketicilerin karşılaştığı kanunsuz durumların önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Siz de yönetmeliğin detayını incelemek istiyorsanız 5582 sayılı konut finansmanı kanunu olarak araştırma yapabilirsiniz.

Ancak, yönetmeliği takip ederken yapmanız ve göz ardı etmemeniz gereken en önemli husus, yönetmelikte yapılan değişikliklerdir. Resmi gazetede yayınlanan bu son değişiklikleri resmi gazete incelemesi yaparak da takip edebilirsiniz. Şimdi sizlere bu değişikliklerden bahsedelim.

  • Yönetmeliğin 10. Maddesinde yapılan değişiklik;

Tüketicinin talebi ya da isteği olmadan konutuna deprem sigortası hariç hiçbir sigorta yapılamayacağıdır. Tabi bu durum ipotekli olarak kullanılan kredilerde geçerlidir.

  • Yönetmeliğin 11. Maddesinde yapılan değişiklik;

Konut kredisinde tüketicinin en az bir taksit tutarı kadar olan ödemeyi erken yapması durumunda talep edilen erken ödeme bedeli olarak tazminat alınmakta. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile erken ödeme tazminatının ödenen anapara üzerinden alınmasına karar verilmiştir. Değişiklikten önce bazı firmalar, kalan anapara üzerinden tazminat almaktaydı ki, bu durum da tüketicinin aleyhine olmaktaydı.

  • Taksit iptal edilmesi durumunda yapılan değişiklikler

Kredi kullanım sözleşmenizde de belirtildiği gibi kredi ödemelerinizde art arda gelen iki taksiti ödememeniz durumunda krediyi kullandığınız kurum sizden kredi tutarının tamamını talep edebilecek. Ancak kurumun bunu uygulayabilmesi için kullanıcıya 30 gün süre vermesi gerekmektedir.

  • Konut banka tarafından icra edilirse;

Yukarıda belirttiğimiz 30 günlük sürenin dolması halinde banka isterse sözleşmeyi feshedebilir. Böylelikle eve eksper gönderip değerini biçtikten sonra evi 15 gün içerisinde satışa çıkarabilir. Ancak banka en geç 15 gün öncesinden tüketiciye konu ile ilgili bilgi vermelidir.

  • Gecikme faiz oranları

Krediyi kullanan kişiye her türlü faiz oranının sözleşmenin ek bölümünde iletilmesi gerekmektedir. sabit faiz ile kredi kullanan kişilerin kredi ödemelerinde gecikme olması durumunda bankanın talep edeceği gecikme faiz oranının cari faiz oranının % 30’ unu geçmemesi gerektiği bilgileri de tüketici kredileri sözleşmeleri yönetmeliği içerisinde yapılan değişiklikler arasında yer almaktadır.