Genel

Konutlarda İpotek, Haciz ve İntifa Hakkı

Bankacılık sektörü insanların ihtiyaçlarını dikkate alarak günden güne büyümekte ve her gün bir yenilik ile gelişmektedir. Ayrıca artan banka sayısı müşterilerin daha fazla alternatife odaklanmasını sağlamıştır. Kredi başvurusunda bulunmak için bankalar çeşitli teminat taleplerinde bulunabiliyorlar; O teminatlardan bazıları şu şekilde;

Konutlarda ipotek nedir?

En kısa tabiri ile konutlarda ipotek, alacaklının kendini güvenceye almak için konut tapusuna koyduğu rehindir. Bu alacaklı kavramı, kişi veya kurum olabilmektedir. İpotek kelimesi kelime anlamı alarak; o an için mevcut durumla ilgili olarak veya henüz var olmamış sorunlar kesin veya olasılık dahilindeki ödeme yapılamayışından kaynaklı ortaya çıkacak olan soruna çözüm niteliğindeki bir güvence altına alınma durumudur. Tapu üzerine ipotek alındığında hak sahibi yani alacaklı konumunda ki kişi veya kurum, ipotekli konutun sahibi olan kurum veya kişinin yapılmış olan sözlü veya yazılı anlaşma şartlarını uymadığı gerekçesi ile ipotekli konumda olan konutu haciz yolu ile satışa çıkartabilmektedir. İpotekli olan konutların satışa çıkartılabilmesi için de alacaklı konumda olan kişinin veya kurumun rızası dahilinde yapılmaktadır. Bu yüzden ipoteklik şartı veya anlaşma şartları detaylı olarak araştırmalı ve üstünkörü geçilmemelidir. Ayrıca ipotekli olan konutlar miras yolu ile geçebilmektedir.

Konutlarda haciz nedir?

Yukarda ki belirtmiş olduğumuz ipotek kavramı ile haciz kavramı birbiri ile bağlantılı olan iki kavramdır. Az öncede belirttiğimiz gibi, ipotek sahibi olan yani alacaklı konumda olan kurum veya kişinin , borçlu konumda olan kurum veya kişiden ipotekli olan konuta el koyması anlamına gelmektedir, haciz. Yapılan anlaşma da alacaklı konumda olan kurum veya kişi ile borçlu konumda olan kişi veya kurumun arasında yaşanan anlaşmazlık sebebi ile borçlu konumda olanın konutu satışa çıkarılır ve alacaklının borç tahsili bu şekilde sağlanmış olur.

Konutlarda intifa hakkı nedir?

Bir kişiye veya bir kuruma ait taşınır veya taşınamazı kullanma veya ondan yararlanma hakkında intifa hakkı denir.