Genel

Kredi Borcu Devam Eden Ev Satılabilir mi?

Çünkü krediyle ev alan pek çok kişi, şehir değiştirme, konutun ihtiyacı karşılayamaması, taksitlerin ödenmesindeki güçlük vb gibi nedenlerle kredinin taksidi bitmeden, kredi geri ödeme vadesi içinde evini satmak durumunda kalabilir.

Böyle bir duruma düşülmemesi için konut kredisi kullanmadan öne enine boyuna iyice bir tartıp ona göre bu krediyi kullanmaya karar verilmesi gereklidir. Ne var ki bazen hayatta öngörülemez değişiklikler, sürpriz gelişmeler olabilir ve her şey hesaplanmış dahi olsa elbette böyle durumlar için yapılacak bir şey yoktur. O nedenle, bu tür öngörülemez sürprizlere karşı, konut kredisinin hangi şartlara tabii olduğunu, bankanın konut kredilerinde hangi haklara sahip bulunduğunu yani kısaca konut kredisinin tabiatını iyi bilmek, bu süreçte izlenilecek yol konusunda taraflara kolaylık sağlar.

Konut Kredilerinin Tabiatı

Konut kredilerinde, kredinin geri ödemesi bitene kadar ev kredi kullandıran banka lehine 1. dereceden (yani ilk ve öncelikli alacaklı olarak) ipotek edilmektedir. Bu, hem kredinin bir nevi teminatı olup hem de bankaya kredi ödemelerinde meydana gelebilecek aksaklık durumda bu evi satıp krediyi kapatma imkanı tanımaktadır. Banka her durumda kredi kullanan kişiyi kredi borcunun sorumlusu ve tek muhatabı olarak görür. Hal böyle olunca kredi borcu bitmeden ödeme sorumluluğu da ortadan kalkmaz.

Kredili Evde Taksit Ödeme Sorumluluğu

Kredili alınan evin kredisi devame derken satılmak istenmesi durumunda, evin krediyle alındığı ve evin üzerinde banka lehine ipotek bulunduğu hususunun öncelikle evin yeni alıcısına bildirilmesi uygun olacaktır. Çünkü ev üzerindeki ipoteğin kalkması için önce kredi borcunun ödenmesi lazımdır.

Bu borç, evin yeni alıcısından peşin alınacak ödeme ile kapatılabilir. Bu süreçte alıcıya, “konut kredisinin geri ödemesinin yapılması durumunda ipoteğin kaldırılacağına” dair bankadan bir yazı verilmesi güvenin sağlanması açısından gerekebilir. Borcun kapatılmasının ardından banka ipoteği kaldırır.

Eğer yeni alıcı da evi konut kredisiyle almayı düşünüyorsa, o zaman ilk banka konut kredi kapatma meblağını belirterek, “kredinin kapatılmasını teminen kredi hesabına belirtilen tutarın gönderilmesi halinde 1. dereceden ipoteğin kaldırılacağına” dair resmi bir yazıyı  alıcının bankasına gönderir. Karşı banka tarafından kullandırılan kredi meblağ, doğrudan ilk bankadaki kredinin kapatılması için ilgili hesaba gönderilir, kredi kapatılarak ipotek fekki yapılır. Yeni alıcıya kredi kullandırarak konuta 2. dereceden ipotek koydurmak durumunda kalan diğer banka da ipoteği 1. dereceye çeker.

Yeni ev alıcısı şayet ilk bankadan konut kredisini kullanmak isterse bu durumda yeni şartlarda kullandırılacak kredi (bir önceki konut kredisinin devredilmesi mümkün değildir) bir önceki konut kredi hesabına gönderilerek kredi kapatılır. Konut üzerindeki 1. dereceden ipotek devam eder. Ancak tapu artık yeni alıcının üzerindedir.

Bu durum zor ve karışık gibi görünse de, alıcı ve satıcı arasındaki güven oranında süreç de o oranda  kolay ilerlemektedir.

Kredisi Devam Eden Evi Satarken Dikkate Alınması Gereken Masraflar

Konut kredilerinde, evin vade bitiminden önce satılması durumunda erken kapatma cezası bulunmaktadır.  Bu erken kapatma cezası, kalan vade 36 aydan uzunsa ise kalan  anaparanın %2’si,  vade 36 aydan kısaysa %1’i kadardır. Konut kredisi kullanmadan önce olası bir satış durumunda ortaya çıkacak maliyetin de hesaba katılması lazımdır. Konut kredi kapatma tutarı hesaplanırken bu ceza da dikkate alınır.