Genel

Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Uygulanan Faiz Ne Kadardır?

Bankalar, geç yapılan ödemelerde ve yasal takip durumunda, kullanılan kredi tutarının  en fazla %30’u kadar gecikme faizi uygulayabilirler. Örneklemek gerekirse, aylık %1 faiz ile kredi kullandıysanız, gecikmede uygulanacak aylık faiz oranı en fazla %1,30’dur. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulamasının olmadığı net şekilde belirtilmiştir. Bunun anlamı ise, kredi veya kredi kartı geç ödemlerinde veya yasal takip sürecinde, hesaplanan kredi gecikme faiz oranı üzerine, faiz uygulanamamasıdır. Gecikme faizi, ödenmeyen anapara üzerinden hesaplanır.

Ödenmeyen Kredi Borcundan Dolayı Haciz İşlemleri

Ödeyemediğiniz kredi borcundan dolayı yasal işlemler başlatılır. İlk olarak banka hesaplarınıza haciz(bloke) konulmaktadır. Maaş hesabınızın tamamına haciz uygulanmaz, sadece %25 oranına haciz uygulanır. Birden fazla banka hesabınız var ise, yetkililere maaş hesabınızın hangi hesap olduğunu bildirmenizde yarar vardır. Haciz işlemi, taşınmaz mülk ve araçlarınıza da uygulanabilir. Haciz işlemi, antika, kıymetli evrak ve değerli madeni eşyalara uygulanmaktadır. Gündelik yaşam için gerekli olan buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, koltuk, yatak gibi eşyalarınıza haciz uygulanamaz.

Kredi Ödemesinde Yaşanılan Gecikmelere Karşı Alınabilecek Önlemler

Kredi ödemelerinde yaşanabilecek gecikme durumlarında, banka ile görüşerek borcununuzun tekrar yapılandırılmasını talep edebilirsiniz. Başka bir yöntem ise, başka bir bankadan borç kapatma kredisi kullanabilirsiniz. Borç kapatma kredisi de, yeni kredi açılışı olacağından, bankalar neznindeki notunuz ve aylık geliriniz alacağınız krediye uygun olmalıdır.