Genel

Kredi Dosya Masrafı İadesi

Bankalar yeni kredi kampanyalarında, dosya masrafsız kredi seçeneği sunmaktadırlar. Fakat bazı bankalar, dosya masraflarını faiz oranına yansıtarak, kredi faizlerini yükseltmektedir. 

Kredi Dosya Masrafı

Kredi dosya masrafı, kredi çekilen bankaya, kredi türüne ve tutarına göre değişmektedir. Yüksek meblağlı konut kredilerinde dosya masrafı 1000 TL ‘yi bulurken, düşük tutarlı ihtiyaç kredilerinde ise 50 TL-60 TL arasında değişmektedir. Kredi dosya masrafını geri almak için, kredi sözleşmesinin içeriğini bilmeniz gerekmektedir. Bazı bankalar tüketici dosya masrafını iade talebinde bulunmasını önlemek için, sözleşmeye iade talep edilmemesi gibi hükümler koymaktadırlar. Bu madde olan kredi sözleşmesi yaparak aldığınız kredilerin, dosya masraflarını geri almanız mümkün değildir. Bunun için, kredi sözleşmesinin bir örneğini, kredi çekeceğiniz bankadan istemeniz sizin yararınıza olacaktır. 

Kredi Dosya Masrafları İadesi

Kredi sözleşmesinde iade talep edilmemesine ait bir madde yoksa, kredi dosya masarflarını geri almak için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapabilirsiniz. Hakem heyetlerine, dosya masarafı geri alma dilekçesi ve kredi sözleşmesi dökümü ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu başvuru için hiçbir ücret talep edilmemektedir. Fakat dosya masraf iade talebini mahkeme yolu ile yapacaksanız dava açma ücretini ödeme zorunluluğunuz vardır. Dosya masrafı geri alma işlemi için yaptığınız başvuruyu e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz. E-devlet  Tüketici Şikayet Sorgulama Ekranından iade talebinizin sonuçlanıp, sonuçlanmadığını öğrenebilirsiniz. Olumlu sonuçlanmış ise, bu karar ilgili  bankaya bildirilerek, ödemesi 15 gün içinde tarafınıza yapılacaktır.