Genel

Kredi Kullanmak İçin Kaç Ay Sigortalı Olmak Lazım?

Düzenli gelir demek bankalar açısından kredi geri ödemelerinin yapılacağının, bu ödemelerde aksama olmayacağının göstergelerinden – garanti olmasa da- biridir. Düzenli gelir bankalar açısından kredinin riskinin azalması demektir. Bankalar tarafından düzenli gelir sahibi olarak sayıldığınız durumlar şunlardır:

  1. Kamu sektörü veya özel sektörde belli bir aylık ücret karşılığında çalışıyor olmanız.

  2. Sosyal Güvenlik Kurumlarından (Emekli Sandığı, Bağ-Kur veya SSK) emekli olarak emekli maaşı alıyor olmanız.

  3. Doktor, mühendis, mimar, diş hekimi, avukat vb. gibi meslek sahibi olup kendi adınıza işini icra ediyor ve yıllık kazancınızı vergi levhası gibi resmi belgelerle kanıtlıyor olmanız.

  4. Rant sahibi olup, elde ettiğiniz kira ve benzeri gibi gelirlerinizi onaylı banka hesap ekstrenizle kanıtlıyabiliyor olmanız.

Çalışma Hayatına Yeni Başlayanlar İçin Kredi

Çalışma hayatına yeni başladıysanız ve bir ihtiyacınız için kredi çekmek istiyorsanız, öncelikle çalıştığınız yerden mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydınızın yapılmış ve adınıza SGK primlerinin yatırılıyor olması gerekmektedir. Bankalar çalışma hayatınızın sürekliliğini görmek ister bu nedenle geriye dönük olarak SGK dökümlerinize bakarlar. Kredi başvurusu sırasında geçmişe dönük SGK dökümleriniz bankanın istediği evraklar arasındadır. Getireceğiniz dökümün doğruluğu bankaların kendi sistemlerinden de teyit edilir.

Genellikle bankalar geriye dönük olarak en az 6 aylık sigortalı olma kriterini aramakla birlikte, eğer kamu çalışanı iseniz, büyük kurumsal bir şirket bünyesinde görevliyseniz, maaş ödemelerinizi kredi başvurusunda bulunduğunuz bankadan alıyorsanız geriye dönük olarak kesintisiz son 3 aylık SGK primlerinizin yatırılmış olması bazı bankalar için yeterlidir. Ne var ki bu durumda çekebileceğiniz kredi miktarı çok fazla olmayabilir. KKB’de sizin için bir kredi raporu oluşturulmasını takiben bu kredinizin de ödemelerini düzenli yapmanız durumunda bir sonraki kredi başvurunuzda daha büyük meblağlarda kredi çekebilirsiniz. Elbette çekebileceğiniz kredi tutarlarının düzenli aylık gelirinizle de bağlantılı olacağını unutmamalısınız.

Kredi Kullanırken İstenen Belgeler

Yeni çalışmaya başladığınız ve kredi kullanmak üzere ilk kez başvuracağınız için bankalara hangi evrakları ibraz edeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Bankaların Bireysel İhtiyaç Kredisi başvurusu için sizden isteyeceği evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Bankalar nezdinde geçerli bir kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet)

  • Gelirinizi belgeleyen imzalı kaşeli maaş bordrosu örneği.

  • SGK dökümü (SGK dökümünüzü edevlet şifrenizle alabilirsiniz)

Eğer ki daha büyük meblağlı Taşıt Kredisi veya Konut Kredisi gibi kredilere başvuracaksanız; Taşıt Kredisi için yukarıdaki evrakların yanısıra proforma fatura, aracın ruhsat bilgileri, Konut Kredisi için ise tapunun fotokopisi de gerekecektir.