Genel

Ne Kadar Konut Kredisi Alabilirim, Bana Ne Kadar Kredi Çıkar?

Ne Kadar Konut Kredisi Alabilirim?

Aslında kişinin kullanabileceği konut kredisi limiti sadece aylık gelire göre belirlenmemektedir. Burada kişinin kredi sicili ve kredi notu ortalaması gibi farklı kriterlerde değerlendirmeye alınmakta olup yine kişinin konut kredisi başvuru formu dolduracağı bankanın kredilendirme politikaları da önemli bir belirleyendir. Bazı bankalar müşterilerine daha yüksek kredi limiti belirlerken zor kredi veren bankalar çok yüksek kredi notu ortalamasına rağmen daha düşük kredi limiti belirleyebilmektedir. 

Ancak tüm bankaların uyguladığı ortak prosedür genelde aylık belgelenebilir maaşın yarısını geçmeyecek şekilde kişinin kredi başvurusunu şekillendirmesidir. Konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişi ile aynı ikamet adresini paylaşan anne, baba, eş ya da çocuklar gibi aile üyelerinin de ikamet adreslerinin aynı olması şartı ile aylık gelirleri hesaplamaya dahil edilmektedir. Bu sayede kişinin kullanabileceği kredi limiti yükseltilmiş olur. 

Asgari Ücretle Çalışan Konut Kredisi Alabilir Mi?

Kişinin asgari ücretle çalışması tek başına konut kredisi almasını engelleyecek bir durum değildir ancak kişinin kullanabileceği kredi limiti otomatik olarak azalır. Yani asgari ücretle çalışan kişinin kullanabileceği en yüksek kredi limiti aylık ödemesi maaşının yarısı olan 650 lira olarak hesaplanır ve bu durumda 10 yıl vadeli konut kredisi kullanmak isteyen bir kişi en fazla 78 bin lira konut kredisi kullanabilir. Ancak kişinin aynı hanede yaşayan diğer kişilerin gelirlerini de gösterme hakkı bulunur ki bu sayede kullanabileceği kredi limitin yükseltir. Yine kişinin kira geliri gibi ek gelirleri varsa bunları da hesaplamaya dahil etme hakkına sahiptir.