Genel

Şok! 200 Bin Lira Konut Kredisi Çeken Bankaya 569 Bin Lira Ödeyecek

Konut kredisi faizleri rekor üstüne rekor kırarken özellikle de dar gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmak nerede ise hayal haline geldi. Hem yükselen konut kredisi oranları hem de katlanarak artan konut fiyatları dar gelirlinin ev sahibi olmasını imkansız hale getirdi. 

Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları Yükseldi!

Vatandaş her yeni güne bankaların konut kredisi oranlarını kontrol ederek merhaba derken bankalar artık nerede ise haftalık konut kredisi faiz güncellemesi yapıyor. Ancak yapılan her güncellemede beklenen konut kredisi faiz indirimi yapılmadığı gibi aksine bir de üstüne konut kredisi faiz oranları yükseliyor. 

Gelinen son noktada konut kredisi faiz oranı yüzde 2 seviyesini aştı. Konut kredisi faizlerinde psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 seviyesinin 2 katına çıkılmış durumda. Şu anda en yüksek konut kredisi faizi veren banka HSBC oldu. HSBC konut kredisi faiz oranı yüzde 2,20 olarak uygulanıyor. Bu durumda 120 ay vadeli konut kredisi çekmek isteyen bir kişi 200 bin lira konut kredisi kullanması durumunda bankaya toplamda 569 bin 845 lira ödüyor. 

Kullandığınız Kredi Tutarı 2’ye Katlanıyor!

Ne yazık ki konut kredisi çekerek ev satın almak artık eskisi kadar makul bulunmuyor. Özellikle de eskiden ödenen konut kredisi faizi ile kişinin aynı sürede ödeyeceği kira bedeli karşılaştırıldığında kredi çekmek mantıklı gelirken yeni oranlarla bu fark nerede ise ikiye katlanıyor. 

Yani 200 bin lira konut kredisi çeken bir kişi bankaya toplam 369 bin lira faiz ödüyor. Yapılan geri ödemede 200 bin liraya ev alan bir kişinin kredi geri ödemesi 569 bin 845 liraya geliyor ki bu da ev satın almayı son derece mantıksız bir hale getiriyor. 

 

Konut Kredisi Oranları Acilen En Azından Yüzde 0,98 Seviyesine Çekilmeli 

Konut kredisi oranlarının bu kadar fazla yükselmesi vatandaşın beklemede kalmasına neden olurken Haziran ayında yapılan indirim ile inşaat sektöründe yaşanan hareketlilik yeniden yerini durgunluğa bırakmış durumda. Deyim yerindeyse inşaat sektöründe yaprak kımıldamıyor. 

Büyük inşaat şirketleri taksitle konut satışı olarak ta anılan senetle konut satışı yaparak ya da kendi konut finansman sistemleri üzerinden düşük faizli konut kredisi kullandırarak ayakta durmayı başarırken küçük müteahhitler birer birer konkordato ilan ediyor. İnşaat sektörüünde iflaslar her geçen gün artıyor. İnşaat sektörünün bu noktada ayakta kalmak için talebi kısa süreli konut kredisi faiz indirimi yapılması yerine Emlak Bankası üzerinden uzun vadeli, düşük faizli konut kredisi kullandırılması yönünde. 

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada?

Bankaların faiz oranları yükselmeye devam ederken şu anda en düşük konut kredisi veren bankalar 3 kamu bankası olarak öne çıkıyor. Kamu bankaları üzerinden verilen konut kredisi faiz oranı yüzde 1,38 olarak uygulanıyor.