Genel

Tapu Üzerinde Başka Bir İpotek Varsa Ne Yapmalı?

Bazı durumlarda çok beğendiğiniz, tam size uygun olduğunu düşündüğünüz evlerin üzerinde ipotek olduğunu öğrenir ve bu durumda ne yapmanız gerektiğini bilemezsiniz. Pekala üzerinde ipotek olan bir ev satın alınabilir mi? Üzerinde ipotek bulunan ev için konut kredisi kullanılabilir mi? Uzun arayışlardan sonra hem bütçenize hem de zevkinize uygun bulduğunuz evi, üzerinde ipotek bulunduğu için almaktan vazgeçmeli misiniz?

Ev Tapusu Üzerinde İpotek Bulunan Ev Satın Alınabilir mi?

Almak istediğiniz evin lokasyonunu belirlediniz, bu lokasyonda ailenizin ve sizin ihtiyaçlarınıza uygun bir ev buldunuz ve bu evi almayı düşünüyorsunuz. Ev ile ilgili ilk etapta görünen tüm bilgilere (inşaat tipi, depreme dayanıklılığı, sosyal olanakları, komşular vb) sahip oldunuz, ne varki  ev hakkında ilk başta göremeyeceğiniz ruhsat ve ipotek durumu gibi bilgiler için de tapu dairesine gidip detaylı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Evin üzerinde herhangi bir ipotek bulunuyorsa, satıcıdan bu ipoteğin mahiyetini öğrenip, tapunun üzerinize geçmeden bu ipoteğin kaldırılıp kaldırılamayacağını konusunu netleştirmelisiniz. Evin üzerindeki ipotek neden konulmuş ise bu nedeni ortadan kaldırmak üzere satıcının aksiyon almasını isteyebilirsiniz. Eğer evin üzerindeki ipotek satıcının evi almak için kullandığı konut kredisiyle ilgiliyse satıcı ve satıcının kredi kullandığı banka ile görüşüp kredi hesabına parayı yatırmanız halinde kredi borcunun kapatılıp tapu üzerindeki ipoteğin kaldırılacağına dair bankadan bir yazı almanız lehinize olur.

Üzerinde İpotek Olan Ev İçin Konut Kredisi Kullanılabilir mi?

Beğendiğiniz evi almak için birikiminiz yetersiz kalmış ve bu yetersiz kalan kısım için konut kredisi almayı düşünüyorsanız, yine evin üzerindeki ipoteği mahiyeti önem taşımaktadır. Eğer bu ipotek, evin satıcısının evi alırken kullanduğu konut kredisi nedeniyle konulmuş ise bu durumda işler tahmininizden daha kolay yürüyecektir. Bankalar konut kredisi kullandırdıkları evlerin üzerine teminat niteliğinde 1. dereceden ipotek tesis ederler ve kredi borcunun kapanmasını takiben bu ipoteği kaldırırlar. Bu durumda sizin ev için yapacağınız ödemeyle diğer bankadaki kredi borcu kapanacak bu sefer tapuya sizin kredi kullandığınız banka lehine 1. dereceden ipotek tesis edilecektir.

Bu süreçte kredi kullandıran ilk bankanın sizin kredi kullanacağınız bankaya resmi bir yazı yazarak “konut kredisinin kalan borç tutarını (kapatma bakiyesini) ve bu borcun ödenmesi durumunda ev üzerindeki  ipoteğin kaldırılacağını” belirtmesi gerekir. Bankanız da karşı bankanın ilgili kredi hesabına kullandığınız kredi miktarı ve varsa eksik kalan meblağı sizden alarak gönderir. Böylece satıcının borcu kapanmış olur, sizin için bankanızda bir kredi süreci başlar. Kullandığınız kredi nedeniyle aldığınız evin üzerine bankanız tarafından konulan 2. dereceden ipotek, diğer bankanın 1. dereceden ipoteği kaldırmasıyla 1. dereceye çıkar.

Tapudaki İpoteğin Gerekçesini Öğrenmenin Önemi

Ev alırken üzerinde ipotek olup olmadığını, varsa bu ipoteğin mahiyetini öğrenmeniz yukarıdan da anlayacağınız üzere büyük önem taşır. Eğer bu ipotek sizin satıcıya evin alımı sırasında yapacağınız ödemeyle kaldırılabilecek bir ipotek ise bu evi almanızda bir sakınca olmayacaktır. Satıcının evi alırken kullandığı ve halen devam eden konut kredisi kullanımı nedeniyle konulan ipotekler sakınca arz etmeyen türden olup, doğru bir süreçle kolaylıkla üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Ancak bazı durumlar vardır ki, ipotek sizin evi alırken ödeyeceğiniz tutara rağmen kalkmayacak bir nedenle veya ödemeye rağmen satıcıyı yükümlülükten kurtarmayacak bir sebebe dayalı olarak konulmuştur, işte böyle bir halde bu evi satın almadan önce tekrar tekrar düşünmenizde fayda olacaktır. Böyle bir evi almak ileride başınızı ağrıtabilecektir.