Genel

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

Vade sonunda anapara faiz getirisiyle birlikte çekilebilir ya da başka bir vade ve faiz oranında anlaşılarak uzatılabilir. Parasını vadeli hesaba yatıran bir kişi bu parayı ancak vadesinin sonunda faiz getirisiyle birlikte çekebilir, belirlenmiş olan vadeden önce yatırmış olduğu bu parayı çekmek istemesi halinde söz konusu faiz getirisinden faydalanamaz. Faiz getirisinden yararlanmak isterse mutlaka vade sonunu beklemelidir.

Hangi Vadelerde ve Hangi Döviz Cinslerinde Vadeli Mevduat Hesabı Açılabilir?

Belli bir vade sonuna kadar bağlanan tüm hesaplar vadeli hesap olarak, herhangi bir vade belirtilmeksizin açılan ve her an çekilebilen ve önceden belirlenmiş bir faiz getirisi olmayan hesaplar vadesiz hesap olarak tanımlanabilir. Bu durumda vadeli hesaplar aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak açılabildiği gibi 1 gecelik, 7 günlük, 15 günlük gibi vadelerde de açılabilir. Vadeli hesaplara verilen faiz oranları ekonomik koşullara ve enflasyona göre belirlenmekle birlikte bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Genellikle günlük veya haftalık olarak kısa vadelerde açılan hesaplar için uygulanan faiz oranı düşükken, daha uzun vadelerdeki faiz oranları daha yüksektir.

Vadeli hesaplar konvertibl olan tüm para birimleri için açılabilmekte, faiz oranı ise hesabın açıldığı döviz cinsine göre değişiklik göstermektedir. USD veya Euro için açılan mevduat hesaplarına düşük faiz oranı uygulanırken TL için açılan vadeli hesaplara uygulanan faiz oranı çok daha yüksektir. Diğer taraftan Japon Yeni (JPY) gibi bazı para birimleri üzerinden açılan vadeli mevduatlara eksi faiz bile ödenebilir. (Bu durumda bankalar parayı güvende saklamaları karşılığında bir bedel almış gibi düşünülebilir.)

Vadeli Mevduat Hesabının Artı ve Eksi Yönleri Var mıdır?

Paranızı vadeli bir hesaba bağlarken ülkedeki genel ekonomik koşullar, enflasyon beklentileri ve global olaylar hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Her şeyin iyi gittiği, enflasyonun düşmesinin beklendiği ve global para arzının fazla olduğu ve böyle devam etmesinin tahmin edildiği bir dönemde faizlerin düşebileceği olasılığını göz önünde bulundurarak mevduatınızın vadesini uzun bağlayabilirsiniz. Bunun tam tersi olan bir ortamda, yani ekonomik belirsizliğin arttığı, enflasyonun yükseldiği ve global risklerin çoğaldığı bir durumda faizlerin her geçen gün artması mümkün olduğundan paranızın vadesini görece daha kısa tutabilirsiniz. Vadeli mevduatın en güzel tarafı vade sonunda alacağınız getirinin vade başından belli olmasıdır. Ne varki yukarıda sayılan nedenlerle, paranızın diğer yatırım imkanlarına oranla daha az değerlenme riski de bulunmaktadır.

Farklı Vadeli Mevduat Ürünleri Var Mıdır?

Müşteri talepleri ve değişen ekonomik konjonktür nedeniyle bankalar vadeli mevduat ürünlerini çeşitlendirmişlerdir. Yapılan bu çeşitlemelerle müşterilerine daha geniş hareket olanağı tanıyan bankaların sunduğu farklı vadeli hesap ürünlerinin başlıcaları aşağıdaki niteliklerdedir.

  • Gecelik olarak otomatik uzayan, faiz oranının günün koşullarına göre güncellendiği ve gün içinde para çekilmesine  imkan tanıyan vadeli hesaplar,

  • Birden fazla para biriminde açılıp, birbirleri arasında geçiş sağlayan çok para birimli hesaplar,

  • Kıymetli metaller üzerinden açılan hesaplar (örneğin vadeli altın hesapları),

  • Çeyiz Hesabı gibi devlet teşvikli vadeli hesaplar.

Vadeli mevduat ürünlerin çeşitlenmesiyle kendi ekonomik beklentilerinize ve piyasa koşullarına göre uygun bulacağınız bir vadeli hesap açarak, garantili bir getiri elde edebilirsiniz.