Bilim insanları çok kritik uyardı: 'Dokunduğunuz anda zehirleyebilir'
Lodosun etkisiyle çalkalanan Marmara Denizi'nde zehirli denizanası istilası! Marmara Denizi'nin çevresindeki illerin açıklarında kendini gösteren denizanaları, bu kez Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesi açıklarında kendini gösterdi.Deniz yüzeyini istila eden
Lodosun etkisiyle çalkalanan Marmara Denizi'nde zehirli denizanası istilası! Marmara Denizi'nin çevresindeki illerin açıklarında kendini gösteren denizanaları, bu kez Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesi açıklarında kendini gösterdi. Deniz yüzeyini istila eden denizanaları, gün içerisinde lodosun esmeye başlamasıyla kıyıya doğru sürüklendi. Uzmanlar vatandaşlara denizanalarına kesinlikle dokunmamaları gerektiğini söyleyerek zehirleyebilir uyarısında bulundu.
Kıyıda biriken ve vatandaşların merakını çeken denizanaları için uzmanlar, son yüzyılda iklim değişikliğine bağlı olarak daha ılıman kış ve sonrasında daha sıcak yaz mevsimi yaşanmasının etkisiyle su sıcaklıklarının da artış gösterdiğine, yükselen su sıcaklıklarının da denizanası popülasyonunun artmasına sebep solduğunu belirtti.
Küresel Isınmanın Somut Bir Etkisi
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKU) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Şirin, “Denizanalarında mevsimsel bir durum var. Bulduğum beslenme tiplerinden kaynaklı olarak fitoplanktomları tercih ediyorlar. Planktomlarda özellikle küresel ısınmalardan dolayı ve su sıcaklıklarının uzun sürelerde sabit ve yüksek seviyelerde gitmesi, denizanalarının genel beslenmesini sağlayan fitoplanktomları çoğaltıyor. Dolayısıyla da mevsimsel olarak hareket halinde olan denizanaları kütlesel olarak bu fitoplanktomların bulunduğu yerlerde beslenme davranışı gösteriyor. Bu genel bir iklim değişikliğinin getirdiği bir durum." diyerek iklim değişikliğinin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Doç. Dr. Şirin şöyle devam etti:
"Biz bilim insanları da bunlarla yüzleşiyoruz. Uç noktalar halinde görüyoruz. Görülme süreleri uzayabiliyor. Popülasyonları çok yüksek seviyelere çıkabiliyor. Ama bazen de çok düşük seviyelere de inebiliyor. Maalesef bu durumlarla karşılaşma oranları da her geçen gün artıyor. Kesinlikle dokunulmamalı. Çünkü uzantılarında nemetosit dediğimiz bazı yapılar var. Bunlar vücudumuza temas ettiği zaman alerjik reaksiyonlara neden olabilirler ve zehirleyebilir. Bu nedenle denizanalarına kesinlikle dokunmamamız gerekiyor."
Bakmadan Geçme





