Bilim, Teknoloji

Kablosuz Elektrik Üreten Cihazın Tanıtımı Yapıldı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma Destek Programları Başkanlığı işbirliğinde Edirne’de düzenlenen Bilim Şenliği’nde aralarında kablosuz elektrik üreten cihazın da yer aldığı yaklaşık 25 buluş ve patent alınan projenin tanıtımı yapıldı.


TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Balkan Kongre Merkezi’ndeki sergiyi gezdikten sonra yaptığı konuşmada, şu an üniversite olarak 15 patentlerinin bulunduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Yener Yörük, “Trakya Üniversitesinin 34 yıllık beyin terini burada sergiliyoruz. Çağdaş dünyada rekabet ortamı çok yoğun bir hale geldi. Artık katma değeri yüksek ürünlere doğru yönelmek şart oldu. Ülkemizin zenginliği ve refahı için üniversitelere ve bilim insanlarına çok büyük görevler düşüyor.” dedi.

TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜ Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa İnan ise bilim adına yapılan tüm çalışmaları bir araya getirdikleri bir sergi oluşturduklarını belirtti.

İpsala Meslek Yüksekokulu Elektronik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Enes Çalışkan, yaptığı açıklamada, manyetik alan oluşturarak kablo kullanmadan elektriği aktarmayı sağladığı iddia edilen buluşunu katılımcılara anlattı.

Transformatör mantığıyla çalıştırdıkları cihazda 9 voltluk pil, ampul, anahtar ve test bobini kullandıklarını ifade eden Çalışkan, “Buradaki amaç yüksek gerilim ve yüksek frekansla düşük akım sağlamaktır. Bu şekilde kablosuz elektrik iletimini sağlamaya çalıştık.” Açıklamalarında bulundu.

Bilim şenliği gün sonuna kadar devam edecek.

AA

Kamupersoneli.net  | Ankara