Bono Nedir?

Ekonomik faaliyetlerin artması ve finansman ihtiyaçlarının çoğalmasıyla birlikte bono ihraçları da o oranda artmıştır.Bonoların vadeleri en 60 gün en fazla ise 360 gün olabilir.

Ekonomik faaliyetlerin artması ve finansman ihtiyaçlarının çoğalmasıyla birlikte bono ihraçları da o oranda artmıştır. Bonoların

vadeleri en 60 gün en fazla ise 360 gün

olabilir. Eğer vadesi 360 günden (1 yıldan) fazla ise artık bu tahvil olarak adlandırılmaktadır.

Bonoyu Kimler Çıkarabilir?

Bonolar,

devlet

tarafından veya

özel sektör

tarafından ihraç edilebilen menkul kıymetlerdir. Vade sonunda yapılacak ödeme, vade başında belirlenmiş olan sabit bir faiz üzerinden veya değişken faizli olarak anapara ve faizin getirisiyle birlikte olur. Bonoyu veren taraf yani muhatap, vade sonunda bonoyu alan tarafa yani lehdara bu tutarı ödemeyi vaat eder.

Bonoların Çeşitleri Nelerdir?

Bonolar kullanım amaçları ve ihraç eden kuruluşun gösterdiği değişikliklere göre farklılaşır. Yaygın olarak kullanılan bono tipleri aşağıdaki gibidir:

Hazine Bonoları:

Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müşterşarlığı tarafından ihraç edilen ve vadesi

1 yıldan kısa

olan

devlet iç borçlanma

senetleridir

. Bu senetleri vadesinin

1 yıldan uzun

olması durumunda

Devlet Tahvili

olarak adlandırılır. Hazine Bonolarında muhatap devlet olduğu için riski de oldukça düşük bonolardır. Genelde TL olarak ihraç edilmkele birlikte, USD ve Euro gibi döviz cinslerinde de Hazine Bonosu ihraç edilebilir. Vade sonunda anapara ve belirlenen faiz oranından garantili getiri imkanı sunar. Riski çok az olduğundan portföylerde tutulan güvenilir yatırım araçları arasında yer alır.

Değerli Maden Bonoları

:

Altın, platin

ve

gümüş

gibi çeşitli değerli madenlerin cinsinden ihraç edilen bonolardır. Bunların da vadesi 60 gün ile 360 gün arasındadır.  İskontolu veya iskontosuz olarak alınabilirler ve iskonto oranları vadeye kalan gün sayısı üzerinden hesaplanır. Kendilerine özgü halka arz ve iskonto koşulları bulunmaktadır. Değerli madene yatırım yapmayı seven yatırımcılar için alternatif bir yatırım imkanı sunar.

Banka Bonoları:

Genelde yatırım ve kalkınma bankaları tarafından ihraç edilen bu bonoların ihraç edilmeden önce Sermaye Piyayası Kurulu (SPK) tarafından kayda alınması gerekmektedir. Bunu takiben bu bonolar iskontolu olarak satışa sunulur. İkinci el piyasasında alım- satımı yapılabilen bu bonolar genelde vade başında belirlenen sabit bir faiz getirisi sunarlar.  Faiz oranlarının sürekli düşme eğiliminde olduğu bir dönemde bu tür bonolar iyi bir kazanç fırsatı sağlar.

Finansman Bonoları:

Ticari bankaları, finans kuruluşları veya büyük anonim şirketler tarafından belli bir dönema ait finansman ihtiyacını karşılamak üzere ihraç edilen bonolardır. Özellikle son dönemlerde aktif-pasif dengesini korumak ve müşterilere farklı bir yatırım aracı sunmak amacıyla bankalar tarafından sıklıkla ihraç edilmektedir. Garantili getiri sağladığından tercih edilir ve gerek kurumsal gerekse bireysel yatırım portföyleri için riskin dağıltılması amacıyla satın alınırlar.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme