• Haberler
  • Ekonomi
  • Dolar kuru için 3 Ocak'ı işaret ettiler! 3 Ocak'ta ne olacak?

Dolar kuru için 3 Ocak'ı işaret ettiler! 3 Ocak'ta ne olacak?

Dolar fiyatları son günlerde yakından takip edilmeye başlandı.Ünlü ekonomistler dolar kuru için yapmış oldukları açıklamalarında 3 Ocak tarihini işaret ederek, 'Eyvah diyecekler' yorumunda bulundular.

Dolar fiyatları son günlerde yakından takip edilmeye başlandı. Ünlü ekonomistler dolar kuru için yapmış oldukları açıklamalarında 3 Ocak tarihini işaret ederek, “Eyvah diyecekler” yorumunda bulundular. Peki, 3 Ocak tarihinde ne olacak?

Pazartesi günü 18 TL seviyesine kadar çıkan dolar şu anda 12 TL seviyelerine kadar geriledi. Dolar kurunda meydana gelen bu ani değişimler sonrasında vatandaşlar meydana gelebilecek değişimleri merak ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan ekonomist Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut dolar kuru için 3 Ocak tarihini işaret etti. Ekonomistler, açıklamalarında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dolarda ateş ile oynandığını iddia etti.

3 OCAK'TA NE OLACAK?

Kur korumalı TL hesabı sistemi için de konuşan ekonomist Remzi Özdemir. “Hiç katılım yok diyemeyiz. Katılım var ama insanlar akın akın da gitmiyor. Bu hesaplara talep var, bu bir gerçek. Bu insanlar gerçekte ne zaman yüzleşecekler. 3 Ocak’ta. Peki, 3 Ocak’ta ne olacak? Aralık ayı enflasyon rakamı açıklanacak. Enflasyonu yıllık bazda yüzde 27 bekliyorum. Çok ciddi. Çünkü döviz kurunda o korkunç artış aralık ayı enflasyonunu zirveye taşıyabilir. TÜİK bir sihirbazlık yapmazsa…” ifadelerini kullandı.

Enflasyon yüzde 25 bile çıksa döviz kuru bu seviyelerde kalırsa ki kalacak galiba. Bunu daha stabil hale getirmeye çalışıyorlar. İşte o zaman ne olacak? İnsanlar reel anlamda zarar etmeye başlayacak. 3 Ocak insanların şapkayı alıp önüne koyup hesap yapmasına neden olacak. Eyvah diyecek. Yüzde 15 faiz alıyorum. Dolar kurundan da bir şey almayacak bu şartlarda. Alsa bile cüzi rakamlar alacak. Dolar 13 olsa ne yazar. Çünkü ortada ciddi bir enflasyon var. İşte orada kırılma noktası 3 Ocak olabilir. 3 Ocak’ta bu hesap insanların kafasını karıştıracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

SADECE BANKACILIK KARLI ÇIKACAK

Remzi Özdemir, şöyle konuştu:

“Bu işten kim kârlı çıkıyor. Devlet mi? Hayır, devlet kârlı çıkmıyor. Devletin riski artmış olacak. Dolar kurundaki olası artış devlete fatura edilecek. Kim karlı çıkıyor? Vatandaş da çıkmayacak. Bankalar kârlı çıkacak. Neden iki gündür özel bankaların CEO’ları bir kanaldan bir kanala koşuyor, ağızlarından bal damlıyor? Çünkü vatandaşın parasını 14 TL’den kullanacak. Yakında bu hesabı bankalar ballandıracaklar. Çünkü bedavaya yakın para yani 14 diye bir mevduat faizi yok. Bu parayı banka 14 liradan alacak. Yüzde 14’ten vatandaşın parasını alıyorsun ve bunu yüzde 35’ten sanayiciye satıyorsun, yüzde 25-26’dan bireysel kredi olarak veriyorsun. Bu işten sadece bankacılık kârlı çıkacak. Bu sistem tamamen AK Parti’nin o karşı çıktığı faiz sistemini desteklemekten başka hiçbir işe yaramıyor. Bankaların işine geliyor. Vatandaş üç kuruş kazanayım derken tamamen bütün parasını yüzde 14 gibi oldukça komik bir rakamdan kullandırıyor”

70’LERDE NE OLDUYSA ŞİMDİ DE AYNISI OLACAK

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, sisteme tepki göstererek, “Bakan bize dangalak diyor. Ukala iktisatçılar diyor ama ocak ayında enflasyon rakamı geldiğinde vatandaş hesabı, kitabı yaptığında ya biz bu işten ne anladık dediği zaman ne olacak? 70’lerde ne olduysa şimdi de aynısı olacak. Cicim ayları, bu bahar ayları bu neşeli günler, hayatın acı gerçekleriyle yüz yüze geldikleri zaman… Nedir bu acı gerçekler; hesap, kitap, matematik, FED, enflasyon yukarıya doğru giderken çuvallayacaklar…” dedi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme