Dr. Ender Saraç'tan kritik uyarı! Oruç tutacaklar dikkat!
Dr.Saraç, orucun beden sağlığının ve maneviyatının korunması konusunda çok önemli olduğunu ifade ederek, açıklamasında, bu dönemde oruç tutanların fiziksel ve ruhsal sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Saraç, orucun beden sağlığının ve maneviyatının korunması konusunda çok önemli olduğunu ifade ederek, açıklamasında, bu dönemde oruç tutanların fiziksel ve ruhsal sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
İFTARDAN SONRA SİGARA İÇİLMEMELİ
Koroanvirüs salgınının devam ettiği bu dönemde iftar ve sahur beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Saraç, beslenme esaslarına ilişkin önemli önerilerde bulundu. İftardan hemen sonra sigara içmenin kalbe ve damarlara büyük baskılar yapıldığını açıklayan Saraç, "İftarda, sahurda ve arada kan şekeri yükseltilmemeli. Çünkü Kovid-19 bir sigara içenleri bir de kan şekerinin yükselmesini çok seviyor. Uzun süreli açlık sonrası iftarda birden sigaraya yüklenildiğinde kalbe, akciğerlere, damarlara büyük baskı yapılıyor. O nedenle kesinlikle iftardan hemen sonra sigara içilmemeli. Sigaranın yanında koyu kahve ya da koyu çay içilmemeli. Çin ve ABD'de yapılan araştırmalara göre, Çin'de ölenlerin yüzde 80'i, ABD'de ölenlerin ise yüzde 85'i sigara içenler. Çin'de ve ABD'de iyileşenlerin yüzde 90'ı sigara içmeyenler" açıklamasında bulundu.
ŞİMDİ ÖZ ELEŞTİRİ ZAMANI
Uzman doktor, yapmış olduğu açıklamasında, insanların büyük bir kısmının evde kaldığını ve bu sürecin aslında tırtılın kelebek olma süreciyle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Ender Saraç yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:
"Tırtıl gibi dünyaya geldik diyebiliriz. Tırtıl ona atılan format gereği sürünerek ilerler, sürekli yaprak yer ve belli bir an geldiğinde artık yaprak yemez ve ağzından ağ çıkartmaya başlar. Sonrasında ise ağı rastgele püskürtmez, mimarlık harikası olarak bir yere çekilir ve kozasını örer. Kozanın içine girerek yemez, içmez, ilişkide bulunmaz yani hiçbir şey yapmaz. Tüm yediği yapraklardan ördüğü ağ ile ördüğü kozanın içinde adeta kendine göre dönüşüm hatta belki de bir tefekkür yaşar. Tam gününde kozayı deler, kısa bir mesafede dakikalar içinde zar zor ilerleyen tırtıl, artık kanatları olan muhteşem bir canlı olmuştur. Bir saatte gidemediği yeri bir saniyede uçar, 2 boyutlu algıdan üç boyuta geçer. Hem Kovid-19 pandemisinin hem de ramazanın olduğu bugünlerde tırtılın yediği yapraklar bizim deneyimlerimizdir. Evdeyiz ve Allah bizi adeta kozamıza soktu. Şimdi, tefekkür, öz eleştiri zamanı. Bu zaman, kendimizi dönüştürme zamanı. Pandemi bittiğinde bir kelebek olarak çıkabiliriz. Bu dönemi tesadüf olarak düşünmemeli, bunu dönüşüm için kullanmalıyız"
ÖRNEK İFTAR MENÜSÜ
Açıklamasına devam eden uzman doktor, örnek iftar menüsü de hazırladı. Örnek iftar menüsü şu şekilde:
- Oruç bir iri ya da üç küçük hurma ile açılmalı.
- Bir bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı bal konularak bu içilmeli.
- Ardından bir kase sebze, posalı mercimek ya da tarhana çorbası tüketilmeli.
- Sonrasında 7-8 dakika beklenilmeli. Bu süreçte namaz kılınabilir. Namaz kılmayanlar ise dik bir şekilde 7-8 dakika evde yürüyüş yapılmalı. Bu şekilde olduğunda sofraya dönüldüğünde aşırı yemek yenilmeyecektir. Hurma ve bal kan şekerini dengeleyecek, çorba ve su bağırsakların su ihtiyacını karşılayacaktır.
- Sonrasında ise genellikle hayvansal protein, vejeteryan ya da veganlar ise bitkisel protein almalı. Bir porsiyon et, köfte, serbest gezen tavuk yenilebilir. Bu ramazanda Omega3 alımı için haftada 2 kez mutlaka balık tüketilmeli. Kızartma yapılmadan pişirilmiş balığın yanında bol yeşillik yenilmeli. Çok küçük bir parça da nefsi köreltmek için ramazan pidesi yenilebilir.
- Tok karnına tatlı ya da şekerli meyve yenilmemeli. İftardan 1,5 saat sonra hafif yürüyüş yapılmalı ve sonrasında güllaç, armut, elma, ayva gibi fırınlanmış meyve tatlıları tüketilebilir. Kakao çekirdeği hem kan şekerini dengeliyor hem de magnezyum eksikliğine iyi geliyor. Üç-dört kakao çekirdeği hurma ya da kayısının içine konularak tatlı olarak yenilebilir. Bunun dışında az şekerli kivi, yeşil elma, erik gibi meyveler yenilebilir. İftarda 3-4 tane de ceviz yenilmeli.
- Reflüsü olanlar için rezene çayı, sarı leblebi, kudret narı hapı alınabilir. Bundan sonra bir şey yenilip içilmemeli.
Bakmadan Geçme





