Dünya

ABD askerleri Afganistan'dan kısmen çekiliyor!

ABD Savunma Bakanı Mark Esper Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kasım ayı sonuna kadar Afganistan’da 5.000 askerin altına ineceğini söyledi.

Esper, Fox News’e verdiği röportajda “Kasım ayı sonundan önce 5.000’in altına iniyoruz,” dedi.

Esper, Pentagon’un yine de Kongre üyelerine plan hakkında brifing vermesi gerektiğini ve ayrıca “Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’dan çıkan teröristler tarafından tehdit edilmediğini” garanti etmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Donald Trump, geçen hafta Axios ile yaptığı bir röportajda, 3 Kasım’daki seçimlere kadar Afganistan’da “muhtemelen 4.000 ila 5.000 arasında bir yerde” asker bulundurmak istediğini söyledi.

CNN, Haziran ayında, yönetimin asker sayısını 8.600 olan mevcut seviyeden yaklaşık 4.500’e düşürme planlarını tamamladığını bildirdi; bu rakam, 2001’de başlayan Afganistan’daki savaşın ilk günlerinden bu yana en düşük rakam olacak.

Esper’in büyük bir gerilemeyi doğrulaması, isyancı grubun Şubat ayında ABD ile bir anlaşma imzalamasına rağmen, Afgan hükümetine karşı devam eden ölümcül Taliban saldırılarının ortasında geldi.

Pentagon ayrıca geçen ay yaptığı bir raporda, Trump yönetiminin Taliban ile anlaşmasının büyük bir başarısı olarak böyle bir kırılmayı öne sürmesine rağmen Taliban’ın El Kaide’den kopmadığını söyledi.

İlerleme olmamasına rağmen, Perşembe günü bir Pentagon sözcüsü, Başkan’ın yönlendirmesi netken, gelecekteki herhangi bir gerilemenin “koşullara dayalı” olacağı konusunda ısrar etti.