Dünya

ABD Başkanı Trump’tan Türkiye talimatı: Yaptırımlar Kaldırılacak!

Türkiye Suriye’de bulunan teröristleri bölgeden temizlemek için Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmış ve ardından ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’yi yaptırım uygulamak ile tehdit etmişti. Abd Başkanı Trump Türkiye ile Suriye hakkında yapılan anlaşma sonrasında uygulanan yaptırımların kalkacağını açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, 14 Ekim’de Türkiye’ye getirilen yaptırımların resmen kaldırıldığını bildirdi.

ABD BAŞKANI DUYURDU

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Suriye’deki durumla ilgili olarak, ”Suriye’den çıkıyoruz. 30 gün süreyle kalmamız gerekiyordu ama bu neredeyse 10 yıl önceydi” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok kısa bir zaman içinde biraraya gelebileceğini söyleyen Trump, ”Erdoğan ile çok iyi bir ilişkimiz var” dedi.

ABD TÜRKİYE’YE UYGULADIĞI YAPTIRIMLARI KALDIRDI

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’deki 2 bakanlık ve 3 bakana yönelik 14 Ekim’de getirdiği yaptırımları kaldırdı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’ye Barış Pınarı Harekatı nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırıldığı bildirildi. Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD’nin yaptırım listesinden çıkarıldı.

NE OLMUŞTU?

ABD, Suriye’de Türk orudusu tarfından icra edilen “Barış Pınarı Harekatı” kapsamında Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonunu hedef alarak, 3 bakan ve 2 bakanlığı yaptırım listesine aldığını açıklamıştı. ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılmasını da ivedilikle durdurulacağı açıklanmıştı. Ayrıca çelik ithalatı için gümrük vergisinin yüzde 50’ye çıkarılması ve bunun mayıs ayından geçerli olmak üzere yürürlüğe girmesi bekleniyordu.