Dünya

ABD piyasaları, 20 ayın en düşük seviyesini gördü

ABD hisse senetleri, Nisan 2017’den bu yana en düşük seviyeye düştü. Washington’daki kargaşa yeniden finansal piyasaları sarstı ve S&P 500’ü bir ayı piyasasının eşiğine getirdi. Ham petrol varil başına 45 ABD dolarının altına düştü ve dolar düştü.

S&P 500, en az yüzde 1,5’lik dördüncü bir düz düşüş kaydetti, Ağustos 2015’ten bu yana görülmeyen bir düşüşe doğru gitti. Şu an Eylül rekorundan yüzde 19,8’in altında ve 2008’den bu yana en kötü aylık düşüşe ayak uydurdu. Normalde Noel tatili öncesinde bastırılan bir oturumda, 30 günlük ortalamanın üstünde yüzde 41. Borsa saat 13:00’da kapandı.

Washington’a güven uyandırabilecek istikrar belirtileri için arayan yatırımcılar bunun yerine daha da sarsıldı. Başkan Donald Trump, Merkez Bankası’nı suçladı ve Bloomberg’in başkanın görevden alınmasını sorduğunu bildirmesinin ardından merkez bankasının üç ay boyunca yükselen hisse senedine olan borcu suçladı.

Yorumlar, Mnuchin’in mali düzenleyicilerle bir kriz toplantısı yapması ve Hazine sekreterine piyasalarda hiçbir şeyin olağandışı olmadığını söylediği bildirildi. Tüccarlar ayrıca, ekonomiye yönelik tehdidi, yeni yıla kalması planlanan bir hükümet kapatmasından da değerlendirdi.

Independent Advisor Alliance’ın yatırım müdürü Chris Zaccarelli, “Bugün piyasaların tepkisini çok fazla okuyabildiğinizi bilmiyordum, ancak etkilenmediklerini gösteriyor” dedi. “Eğer hazır olsaydık, gönderdiği mesajın iyi karşılandığını söyleyebilirim ama şu anda büyük ölçüde bu mesajı görmezden geliyorlar gibi görünüyor.” dedi. 

Washington’daki haftasonu kargaşası, Federal Rezerv’in 2019’da iki kat daha fazla artış sinyali vermesinden sonra neredeyse on yıl içinde en kötü haftaya dikkat çeken ABD hisse senetlerini yatıştırmak için çok az şey yaptı. S&P 500, mali krizden bu yana en hızlı çeyreklik düşüşün peşinde. Sürmekte olan ticaret savaşı, daha yüksek borçlanma maliyetleri ve küresel büyümede yavaşlama belirtileriyle birlikte, siyasi karışıklık durgunluğa yol açtı.

Washington Crossing Advisors’ın portföy yöneticisi Chad Morganlander, “Gerçek şu ki, Washington’da bu kadar büyük bir öngörülemezliğe sahipsiniz. Bu, küresel büyüme ve teşvik edici unsurların kaldırılması konusundaki endişeleri bir araya getirerek, “yatırımcılara, 2020’deki ortamın ne olacağına bakılmaksızın katları sıkıştıracakları bu seviyede bir ürperti veriyor” dedi.

Başka yerlerde, Çin’in önde gelen politika belirleyicileri 2019’da daha fazla parasal ve mali destek vereceklerini söylerken bile yükselen piyasa para birimleri ve hisse senetleri düştü; Euro, dolar karşısında yükseldi.