Dünya

Avustralya, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etti

Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un 15 Aralık Cumartesi günü yaptığı açıklamada , Canberra’nın ABD Başkanı Donald Trump’ı takip etmek için dünya çapında birkaç hükümetden biri haline geldiğini söyledi. İsrail’in başkenti olarak şehri tanıyacak ve kabul edecek. Morrison ayrıca, Filistin’in Doğu Kudüs’ün başkenti olarak gelecekteki bir devletini tanımayı taahhüt etti .

“Avustralya, Knesset ve hükümet kurumlarının birçoğu olan Batı Kudüs’ü şu anda İsrail’in başkenti olarak kabul ediyor ” dedi.

Kudüs’ün statüsü, İsrail ile Filistinliler arasındaki müzakerelerdeki başlıca engellerden biri.

İsrail , 1967 Ortadoğu savaşından sonra tek yanlı olarak ilhak etmiş olan doğu kesimi de dahil olmak üzere bütün şehri , geniş bir uluslararası destekle Filistinli yetkililer, işgal altındaki bölgede kurmayı umdukları gelecekteki bir devletin başkenti olarak işgal etmek isterken, Doğu Kudüs’ü işgal etmek ister. Batı Şeria ve Gazze Şeridi .

Pek çok ülke, Trump’ın bu yıl başlarında ABD büyükelçiliğini tek taraflı olarak harekete geçirmesine kadar, şehrin nihai statüsünde barış görüşmelerini engellemek için Kudüs’e elçilikten kaçınıyordu.

Morrison, “Elçiliğimizi Batı Kudüs’e pratikte, nihai kararlılık statüsünü desteklemenin ardından ve sonrasında desteklemeyi dört gözle bekliyoruz.” Diyen Morrison, elçiliğe yeni bir alanın sürmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

Başbakan, Avustralya’nın kutsal şehrin batısında bir savunma ve ticaret bürosu kuracağını söyledi.

“Ayrıca, iki devletli bir çözüme olan bağlılığımızı kabul eden Avustralya hükümeti, aynı zamanda Filistin halkının Doğu Kudüs’teki başkenti ile gelecekteki bir devlet için isteklerini kabul etmeye de karar verdi” diye ekledi.

Morrison, Ekim ayında Avustralya’nın yakın komşusu olan Endonezya’yı ve dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesini kızdırdı .

Bu sorun, ikili ticaret anlaşmasıyla ilgili uzun süren müzakerelere son verdi.

Canberra Cuma günü vatandaşlarına Endonezya’nın başkenti Cakarta’da protesto gösterileri ve Bali de dahil olmak üzere popüler tatil noktaları konusunda uyarıda bulunmak üzere “yüksek derecede dikkatli davranmak” için Endonezya’ya seyahat ettiğini söyledi.

Morrison , İsrail’in “zorbalığa” uğradığı bir yer olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletlere de nişan aldı .

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu daha önce Morrison’un girişimini memnuniyetle karşıladı.

Kudüs’ün kararı, gelecek yıl yapılan bir seçimle ilgili seçim yapma ihtimaliyle karşı karşıya kalan, Yahudi ve muhafazakar Hıristiyan seçmenlerle yüzleşen ve Beyaz Saray’daki arkadaşlarını kazandıran savaşan, Avustralyalı Başbakan’a yardım edebilir.

Muhalefetteki İşçi Partisi, Morrison’ı “ulusal çıkarlardan önce kendi çıkarına” koyduğu için suçladı.

Dışişleri için gölge bakanı Penny Wong yaptığı açıklamada, “Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ederek, Avustralya’nın Tel Aviv’deki büyükelçiliğini bulmaya devam ederken, bir yüz koruma uygulamasından başka bir şey değildir.” Dedi.

İsrail tarafından yıkım tehdidi altındaki Filistin köyü

Tüm risk ve kazançsız bir karardır,” diyerek ekledi, Avustralya’yı uluslararası toplumla “aşamalı” hale getirdi.

Trump’ın ABD büyükelçiliğini geçen yıl Tel Aviv’den alma kararı, yaygın Filistin protestolarına yol açtı.

Filistin hükümeti, Arap ve Müslüman devletlerin “büyükelçilerini geri çekmesi” ve Canberra ‘nın kararına göre “et ve buğday” tarzında “ekonomik boykot önlemleri” alması için baskı yapacak. Filistinli Avustralyalı büyükelçi İzzat Abdulhadi AFP Cuma günkü açıklamasında bulundu.

Avustralya Filistin Savunuculuk Ağı (APAN)  yaptığı açıklamada, Morrison’un hareketinin “Avustralya menfaatine hizmet etmediğini” söyledi.

APAN başkanı Piskopos George Browning yaptığı açıklamada, “Bu, geleceği adil bir anlaşma için gerçek bir ihtimal sabote ediyor ve İsrail’in Filistinlilerin günlük insan hakları ihlallerini sürdürmesini empoze ediyor.” Dedi.