Dünya

Brix, Brexit'ten sonra AB'ye vizesiz seyahat için ödeme yapacak

Avrupa Komisyonu başkanı Jean-Claude Juncker’ın sözcüsü Natasha Bertaud Cuma günü yaptığı açıklamada, AB’ye gelen İngiliz ziyaretçilerinin yeni Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi(ETIAS) kapsamında vize feragati için ücret ödemesi gerektiğini doğruladı.

Feragat , İngiltere’nin bloğu 29 Mart 2019’da terk etmeden önce iki tarafın Brexit anlaşması üzerinde anlaşması durumunda uygulanacak .

Ancak Britanyanın devam eden kesintileri hafifletmek için bir anlaşma yapmadan bloktan çıkması halinde Britanyalılar gelecekte vize işlemlerinin AB’ye gitmesini isteyebileceğini belirtti.

2021’de yürürlüğe girecek olan ETIAS sistemi bloğun güvenliğini arttırmayı hedefliyor.

Brexit anlaşması kapsamında ETIAS, Brexit sonrası geçiş dönemi 2020’de sona erdiğinde İngiltere’ye başvurmaya başlayacaktı.

ETIAS, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılan ESTA planına benzer olurdu ve vatandaşların Avrupa’ya vizesiz seyahat edebilecekleri blok dışındaki ülkeler için geçerli olacaktı. Monaco’dan Avustralya’ya değişen 61 ülke var.

Ücret 18 yaşından küçükler ve 70 yaşından büyükler için geçerli olacaktır.

Ayrıca, AB’nin kontrolsüz seyahat bölgesi ile ilgili ülkeleri de kapsayacak, yani Britanyalılar, sözde Schengen bölgesinin bir parçası oldukları için Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lichtenstein’a seyahat etmek zorunda kalacaklar.