Dünya

Corona virüs salgının kritik kan grupları açıklandı! O Kan gruplarına sahip olanlar risk altında!

Kanada’da bulunan Klinik Bilimler Değerlendirme Enstitüsü tarafından corona virüs salgının risk grubunda olan kan gruplarını tespit etti.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada Covid-19 ile kan grupları arasındaki bağlantı mercek altına alındı. Toplamda 225 bin 556 insandan edinilen kan örneklerinde yapılan inceleme sonuçunda ortaya çıkan sonuçlar paylaşıldı.

KORONA VİRÜSÜ İLE KAN GRUPLARI ARASINDA BAĞLANTI ORTAYA ÇIKTI

Coronavirüse yakalanan kişiler üzerinde yapılan incelemede kan grupları dağılımı şöyle:

Yüzde 36,3 “A Grubu”,

Yüzde 4,5 “AB Grubu”,

Yüzde 14,9 “B Grubu”

Yüzde 44,3  “0 Grubu”

Sonuçlarda 0 kan grubuna sahip olanların koronavirüse yakalanma riskinin A grubundan yüzde 5, diğer tüm kan gruplarından ise yüzde 12 oranında daha düşük olduğu görüldü. Çalışmada B kan grubuna sahip insanların ise şiddetli Covid-19 hastalığına yakalanma olasılığının A grubuna göre yüzde 21 daha fazla olduğu tespit edildi.

NEGATİFLERDE CORONA VİRÜS GÖRÜLME OLASILIĞI

Kan grupları üzerine yapılan incelemeye göre A, B, 0 ya da AB fark etmeksizin negatif kan gruplarına sahip olan kişilerin Covid-19 yakalanma riskinin yüzde 21 oranında daha az, hem 0 hem de negatif kan grubuna sahip olan insanların ise koronavirüsten ölme riskinin yüzde 13 ile 19 arasında daha düşük olduğu açıklandı.

Annals of Internal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, “İncelediğimiz kan örneklerine sahip insanların bin 328’i şiddetli Covid-19 hastasıydı. Bu insanların büyük bir çoğunluğunun AB pozitif ve B pozitif hastalardan oluştuğunu gördük. Ayrıca küresel sağlık sistemlerinden alınan verilere dayanan çalışmamızda, 0 veya negatif kan tüm kan gruplarından insanların koronavirüse yakalanma veya yakalandığında ölümcül hastalık geliştirme riskinin daha düşük olduğunu söyleyebiliriz” dedi.