Dünya

Dünya şokta: O ülkede tek koronavirüs vakası bile yok!

Türkmenistan hariç dünyadaki her ülke her gün koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını paylaşıyor. Koronavirüs vakasının görülmediği söylenen Türkmenistan’da yetkililer henüz bir açıklama yapmış değil.

SINIR KAPILARINI KAPATTILAR

Türkmenistan, salgın başladığında önlemlerini alarak sınır kapısını İran’a kapatmıştı. İran ile ortalama 5 bin 500 kilometre civarında sınırı bulunan ülkede Şubat ayında geçişler durdurulma noktasına geldi.

NEVRUZ KUTLAMALARI İPTAL EDİLMEDİ

Türkmenistan sadece Afganistan’la değil, aynı zanda Özbekistan’la da sınır kapılarını kapatması, ülkede vaka olabileceği endişesine yol açtı. Aşkabat yönetimi, konuyla ilgili erken önlem alarak, ülkedeki vatandaşlarını sağlık taramasından geçirerek ateşi olanları kontrol etti. Buna bağlı olarak da 21 Mart’ta yapılacak olan Nevruz kutlamaları da ertelenmedi.

Dünya Sağlık Örgütü de henüz Türkmenistan’da vaka görülmediğini açıkladı. Ancak yönetim her türlü tedbiri elden bırakmayarak Covid-19 testi almaya devam ediyor. Ülkeye bağlı bazı resmi sayfalarda vakaların görüldüğünü ancak saklandığını söylediler. Başkan, bu iddiaları yalanladı.

Dünya şokta: O ülkede tek koronavirüs vakası bile yok!

ÜZERLİK BİTKİSİ ÖNERİLDİ

Ülkedeki vatandaşların koronavirüsüne yakalanmamasının sebebi üzerlik bitkisi olarak ifade edildi. Ülkede Başkan Yardımcı olarak görev yapan Purli Agamıradov, Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov’un yazmış olduğu “Türkmenistan’ın şifalı bitkileri” kitabını halka okuması için önerdi. Kitapta, virüse karşı, üzerlik bitkisinin çok etkili olduğu ve bitkinin ne kadar önemli olduğu ifade ediliyor.