Dünya

İngiltere, AB'den ayrılacağı gün için madeni para bastırdı

İngiltere Parlamentosu’nun ve Kraliçe 2. Elizabeth’in ardından Avrupa Birliği yönetimi de Brexit Anlaşması’nı imzaladı. Böylece Birleşik Krallık ve AB’nin 40 yıllık beraberliği bu cuma son bulacak. 31 Ocak’ta AB’den ayrılacak olan İngiltere o güne özel madeni para bastırdı. Parayı Maliye Bakanı Sajid Javid tarafından bastırıldığı öne sürüldü.

AB’den çıkış ile yeni bir süreç daha

İngiltere’de 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandum sonucu oy verenlerin yüzde 51.9’unun AB’den çıkış yönünde görüş bildirmesi üzerine başlayan Brexit süreci 31 Ocak’ta sona erecek. Söz konusu tarihten itibaren AB’ye üye ülke sayısı 28’den 27’ye düşecek ve başta Avrupa Parlamentosu’ndaki İngiliz milletvekilleri olmak üzere AB Konseyi ve AB Komisyonu bünyesinde çalışan personeller için de yeni ve belirsiz bir süreç başlayacak.

Öte yandan Belçika’nın başkenti Brüksel’de ise yoğun bir hafta yaşanması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu’nda (AP) son görev haftasını geçiren bazı İngiliz AP üyelerinin veda davetleri vermesi bekleniyor. AB’nin resmi dilleri arasında yer alan ve neredeyse tüm resmi işlerde kullanılan İngilizce dilinin akıbetinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor. Geçtiğimiz günlerde Londra’yı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin İngiltere ile Brexit sonrasında da azami iş birliği arzusu içinde olduğunu beyan etmişti.

31 Ocak’tan sonra ne olacak?

Başta ikili ilişkiler çok da farklı görünmeyecek. 11 aylık bir geçiş süreci olacak. Bu esnada Birleşik Krallık çoğunlukla AB kurallarını uygulamaya devam edecek fakat içeride karar alma süreçlerine katılmayacak. AB ve Birleşik Krallık’ın geleceğinin neye benzeyeceği bu geçiş döneminde kararlaştırılacak. Ticari ilişkiler, finansal hizmetlerin denetimi, güvenlik işbirliği ve birçok farklı konu. Müzakereler Şubat ya da Mart ayında başlayacak ve tamamlanmaları için 11 aydan az süre olacak. AB’den birçok yetkili bu sürenin yetmeyeceği uyarısında bulunuyor; nihayetinde bu noktaya gelmek bile üç yıl sürdü.

Tabii yapılan anlaşmayı 2022 sonuna kadar erteleme şansı var. Ancak Johnson son seçim kampanyasında bu süreci daha fazla uzatmayacağının sözünü verdi ve yasalaşan Brexit tasarısında da buna yönelik önlemler var. Yasalarda değişiklik her zaman mümkün olsa da mevcut durumda AB ve İngiltere’nin yoğun bir takvimle müzakere etmesi gerekiyor.