Dünya

Irak'tan ABD'ye: "Daha sert saldıracağız!"

ABD’nin Birleşmiş Milletlere gönderdiği mektupta “gerilimin azaltılması için ön koşulsuz İran ile görüşmeye ‘hazırız’” demişti. Konu ile ilgili ilk açıklama BM daimi temsilcisi olan Mecit Ravani’den geldi. Ravançi, Trump’ın teklifini ülkesi yaptırımlar altındayken ‘inanılmaz’ olarak aktarmıştı. Son dakika bilgisine göre İran Devrim Muhafızları Komutanı Abdullah Iraki, ABD’den Irak’ta Ayn el-Esed’deki ABD üslerine dün düzenledikleri füze saldırısına göndermede bulunarak yakın gelecekte daha sert bir intikam alacağız şeklinde açıkladı.

Irak'tan ABD'ye: "Daha sert saldıracağız!" 

SAFEVİ: “FAİLLER, CIA VE MOSSAD” 

Hamaney’in Yüksek Askeri Danışmanı Yahya Rahim Safevi de, Kasım Süleymani’ye düzenlenen saldırının “CIA ve Mossad iş birliğiyle” gerçekleştiğini belirtti. 
 Tebriz’deki Aşura Devrim Muhafızları Kışlası’ndaki konuşmasında Safevi, “Uluslararası terör istihbarat şebekeleri CIA ve Mossad, yanlış bir hesap yaparak bu cinayeti gerçekleştirdiler.” ifadesini kullandı. 

SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ VE AYN EL-ESED ÜSSÜNE SALDIRI 
 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in, 3 Ocak sabahı Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis’in de aralarında bulunduğu 5’i Iraklı, toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti. Hamaney, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada, ABD’den intikam alınacağını söylemişti. Devrim Muhafızları, Süleymani’nin öldürülmesinin üzerinden 5 gün geçtikten sonra, dün Ayn el-Esed’deki ABD üslerine düzenledikleri saldırıda 80 ABD askerinin öldüğünü öne sürmüş, ABD Başkanı Donald Trump ise saldırıda ölü ve yaralı olmadığını açıklamıştı.